Hirurg sa VMA ide u zatvor zbog PRIMANJA MITA!

On je osuđen jer je od decembra 2009. godine do marta 2010. godine, na Klinici za grudnu hirurgiju VMA u više navrata neposredno zahtevao i primao za sebe novčane poklone

  • 21

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na tri godine zatvora specijalistu grudne hirurgije na Vojno medicinskoj akademiji B. G. zbog primanja mita od pacijenata i njohovih srodnika, objavljeno je na sajtu tog suda.

Istom presudom mu je izrečena i zabrana vršenja lekarskog poziva od tri godine i oduzeta mu je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela pa je obavezan da u budžet Srbije uplati 2.400 evra i 300 švajcarskih franaka.

Tom presudom je preinačena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je B. G. bio osuđen na četiri godine zatvora i pet godina zabrane vršenja lekrskog poziva zbog produženog krivičnog dela primanje mita, s obzirom da je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za pet radnji iz optužnice.

On je osuđen jer je od decembra 2009. godine do marta 2010. godine, na Klinici za grudnu hirurgiju VMA, kao lekar specijalista grudne hirurgije i profesionalno vojno lice - sanitetski major u VMA Uprave za vojno zdravstvi Ministarstva odbrane RS u više navrata neposredno zahtevao i primao za sebe novčane poklone.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se navodi u presudi, on je najpre mobilnim telefonom sa pacijentima ili njihovim srodnicima dogovarao prijem na bolničko lečenje, kontrolni ili konsultativni pregled i zatim tokom lečenja, kontrolnih ili konsultativnih pregleda zahtevao i primao novac za sebe.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno cenio olakšavajuće okolnosti za lekara - da je delimično priznao izvršenje krivičnog dela, njegove lične i porodične prilike, raniji život, kao i otežavajuće okolnosti.

Od otežavajućih okolnosti sudovi su imali u vidu da je u kratkom vremenskom periodu u više navrata tražio i primio mito, da je iskorišćavao teške situacije i okolnosti, da su mu bili povereni životi i zdravlje ljudi, da su njegovi pacijenti bili uglavnom teški bolesnici, "te da je iskorišćavajući njihov težak položaj određivao i nametao "kao tarifu" iznose koji su ljudi, odnosno pacijenti morali da plate".

Krivičnu prijavu protiv njega podnelo je Ministarstva odbrane, odnosno Vojnobezbednosna agencije.

U pritvoru je bio od 22. aprila 2010. do 24. januara 2011.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    15. mart 2016 | 15:47

    Kada neko ukrade kokos u selu ima puno ime i prezime a kada se pojave dierktori doktori samo inicijali bljak

  • WWW

    15. mart 2016 | 15:55

    A STO SAMO ON? GDE SU OSTALI ZA TENDERE,POSAO....MA DANAS NISTA BEZ MITA ....

  • Јасмина

    15. mart 2016 | 23:10

    Мало је затвора,да би се у њих сместили сви који су примали мито...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA