POLA SRBIJE NEMA POJMA KO JE PRAVA BABA MARTA! Znate li vi? (VIDEO)

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje

  • 8

Koliko često ste u životu, naročito od starijih ljudi, čuli izraz Baba Marta, a da zapravo i ne znate šta to zapravo znači?! Reč je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija meseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

 

Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vreme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.

 

KALAŠTURA: Da li znate šta to znači? Pola Srbije ne zna!

 

Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zaduvaju vetrovi i padne sneg kada mu vreme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz - "Baba Marta".

 

DA LI ZNATE: Šta stvarno znači OK?

 

Ime Babe Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

 

 

 

 

Legenda kaže da se ona prvi put razljutila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva meseca. Od tada je, ta uvređena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmehom donosi prolećnu radost.

 

VELIKE KIŠE DOLAZE U SRBIJU U APRILU I MAJU: Meteorolozi upozoravaju na opasnost od novog PORASTA NIVOA REKA

 

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje.

 

Poznato je da se u Bugarskoj Baba Marta proslavlja prvog marta i da se tradicionalno prijateljima daruju crveno-bele lutkice koje prema verovanju donose zdravlje i sreću.

 

Pogledajte video:

 

 

(S. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeko

    16. mart 2016 | 22:03

    Nama su pricali kad smo bili mali,kako je Baba Marta povela da cuva jarice,bio je mjesec mart.kako je bilo vrijeme suncano nije se ni obukla toplo.kad je izasla na planinu,vrijeme se promjenilo,poceo je da pada snijeg i vjetar,bilo je hladno,tako da je snijeg ,kaze se kod nas zameo-zatrpao i tako su se Baba Marta i jarici smrzli,kazu i danas dan stoji na toj planini veliki kamen i oko toga kamena manji kamenovi.kazu da je Baba Marta u krug à okolo jarici,...pozdrav fin tekst

  • РЕЗОН

    16. mart 2016 | 22:51

    Једна од анегдота о "Баба Марти" коју ја знам је :30.марта је Баба марта чувала јариће на планини.Био је диван ,сунчан дан.Баба Марта се мало осилила па рекла"трц -прц марта не плашим те се више ".Месец март се наљути па позајми један дан да дуже траје, и у том дану захладни и Баба Марта се смрзне са њеним јарићима".Зато месец март има тридесет и један дан.

  • Aleks

    16. mart 2016 | 23:05

    Baba Marta je Mira Marković ili Jelena Karleuša! Jel' tako?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA