VELIKE KIŠE DOLAZE U SRBIJU U APRILU I MAJU: Meteorolozi upozoravaju na opasnost od novog PORASTA NIVOA REKA

- Tamo gde je redovna situacija biće redovne mere opreza, a gde je vanredna biće pojačane mere. Svake godine je u to vreme pojačana kiša, koja izazove izlivanje reka - rekao je Dimitrijević

  • 3

- Veća količina kiše nego prošle godine pašće tokom aprila i maja u Srbiji i uticaće na porast nivoa reka - rekao je za "Telegraf" meteorolog Nedeljko Todorović, i dodao da će u tim mesecima biti i niža temperatura nego prošle godine.

CRVENI ALARM ZBOG POPLAVA U SRBIJI! Evo kojim mestima preti KATASTROFA od nabujale vode!

Iako je juče ukinuta vanredna situacija u Srbiji, sve službe biće i dalje u pripravnosti. Što se tiče porasta nivoa reka, Veljko Dimitrijević, pomoćnik direktora "Srbijavoda" za "Telegraf" rekao je da će i ove kao i prethodnih godina biti porast Save, ali da se neće desiti ništa. Prema njegovim rečima, ne očekuju se poplave poput onih koje su Srbiju zahvatile u maju 2014. godine, jer se onakve poplave javljaju jednom u mnogo godina, ali to ne znači da ne mogu da se dese.

- Tamo gde je redovna situacija biće redovne mere opreza, a gde je vanredna biće pojačane mere. Svake godine je u to vreme je pojačana kiša, koja izazove izlivanje reka. Ne očekujemo ništa vanredno, jer ništa ne ukazuje na to, ali svakako ćemo svi biti u pripravnosti. Ako se dese poplave, bićemo spremni brzo da reagujemo - rekao je Dimitrijević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

 Vlada ukinula vanrednu situaciju

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

DA POJASNIMO: Uvedena je VANREDNA SITUACIJA, evo šta to znači!

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi, dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.

Prema podacima RHMZ-a, tokom maja se u većem delu Srbije očekuje srednja količina padavina, koja će bii u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok u Vojvodini ima izgleda da srednja majska količina padavina bude malo ispod višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 42 mm.

Printskin: Printskrin: hidmet.gov.rs Printskin: Printskrin: hidmet.gov.rs

PRETE NAM ŽUTICA I CREVNE ZARAZE: Evo koje nam bolesti sve donose poplave!

Što se tiče temperature, srednja minimalna temperatura u maju biće u granicama proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.3 stepena  u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 12.7 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1 stepen odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.9 stepeni.

Foto: Ljiljana Radulović Foto: Ljiljana Radulović

SAVA NASTAVLJA DA BUJA: A evo i šta će se narednih dana dešavati sa vodostajima reka u Srbiji!

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ÔDragan

    16. mart 2016 | 19:27

    Ma nemate vi pojima,bice sve kaomi svake godine.u srbiji vlada umerenokontinentalna klima,znaci nista posebno.

  • Micky

    16. mart 2016 | 20:05

    Bez prognoze molim,,, nemožete predvideti ni sutrašnju prognozu, a ne šta će biti za mesec dana......

  • Gardista

    18. mart 2016 | 08:15

    To se zovu Vučiceve kiše....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA