ISIS JE SPROVEO GENOCID NAD HRIŠĆANIMA: Američki predstavnički dom se izjasnio, na potezu Stejt dipartment (FOTO)

Ovim temprom, hrišćanstvo će na ovim prostorima biti istrebljeno u narednih nekoliko godina

  • 7

Administracija predsednika Obame sinoć je izložena novom pritisku da se zvanično izjasni da li ekstremistička grupa Islamska država vrši genocid nad hrišćanima i pripadnicima naroda Jazidi, kao i drugim verskim i etničkim manjinama na Bliskom istoku, kada je Predstavnički dom SAD apsolutnom većinom izglasao upravo taj stav.

DIREKTOR CIA: Znali smo da ISIS sprema napad u Parizu, ali nismo mogli da ga sprečimo (VIDEO)

Glasanje u kom je odnos snaga za i protiv bio 393 prema nula, dogodilo se par dana pred istek roka, koji je Stejt dipartmentu, za izjašnjavanje po ovom pitanju, postavljen u rezoluciji Doma o nasilju u Siiriji, Iraku i Libiji, budući on pada u četvrtak.

Prema izveštaju agencije Asosieted Pres državni sekretar Džon Keri je sklon da usvoji stav iznet u rezoluciji, ali će propustiti rok u četvrtak pošto očekuje rezultate pravne analize.

S druge strane, potpuno je razumljivo i zašto SAD okleva u zvaničnom zauzimanju te pozicije, s obzirom na to da bi etiketiranje aktivnosti ISIS-a kao genocdnih, zahtevalo konkretnu akciju američke administracija na njihovom sprečavanju, piše rt.com.

Takođe, potvrda da akcije Islamske države predstavljaju genocid imala bi nejasne političke i pravne posledice.

Sjedinjene Države su samo jednom do sada usvojile sličan stav, kada je 2004. godine tadašnji državni sekretar Kolin Pauel saopštio da masovna ubistva i silovanja u sudanskoj pokrajin Darfur predstavljaju genocid.

Ono što se, tada, potom dogodilo bilo je da se Stejt dipartment izjasnio da nije obavazen da tim povodom preduzima bilo kakve konkretne akcije.

Progon Hrišćana u Siriji i Iraku rezultirao je strahovitom statistikom: u Iraku se sada nalazi 300.000 pripadnika ove veroispovesti nasuprot 1.4 miliona kojih je tamo bilo 2003. godine.

U Siriji je slična situacija, imajući u vidu da ih je sada tamo pola miliona, naspram 1.25 miliona, koliko ih bilo pre samo 5 godina.

Ovim temprom, hrišćanstvo će na ovim prostorima biti istrebljeno u narednih nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boro

    16. mart 2016 | 08:09

    Sada se ameri interesuju za hriscane u Iraku i Siriji,sada kada su izazvali ratove u Iraku i Siriji,dok je bio Husein na vlasti hriscani nisu imali tih problema jer sam tamo radio od 1982-1985,bijedni i prokleti ameri rasturise ceo svet

  • Tutor

    16. mart 2016 | 06:53

    Koje licemerje, stvorili DAEŠ znajući posledice toga, a sad kao kukaju nad stradanjem Hrišćana.

  • Thc

    16. mart 2016 | 12:13

    Da ih nece slati u hag mozda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA