Ovo NIKAKO NE SMETE da radite kada se vraćate u POPLAVLJENI DOM, jer možete da STRADATE!

Struju i električne aparate ne treba ni uključivati, a ni isključivati, a ako se kuća oseća na gas NIPOŠTO ne ulazite u nju

  • 0

Vlada Srbije ukinula je pre dva dana vanrednu situaciju, koja je 10. marta proglašena u Srbiji, zbog poplava koje su pogodile našu zemlju. S obzirom na to da se voda uglavnom povukla, bar iz objekata, većina građana, koja je morala da napusti svoje domove, vraća se u njih, a stručnjaci upozoravaju na oprez prilikom povratka u kuće i stanove.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ističu za Telegraf da, pre svega ne treba dirati struju, ali ni ulaziti u kuću koja se oseća na gas.

VELIKE KIŠE DOLAZE U SRBIJU U APRILU I MAJU: Meteorolozi upozoravaju na opasnost od novog PORASTA NIVOA REKA

- Posle povlačenja vode, važno je imati na umu da postoje rizici, koji mogu da budu opasni po zdravlje čitave porodice. Tako da, ako je objekat još pod vodom, obavezno treba o tome obavestiti nadležene organe kako bi se pre svega isključili struja i gas. Nikada ne treba ni uključivati, a ni isključivati  struju ili električne aparate ako ste u dodiru sa vodom. Lokalne vlasti treba zvati i ako se kuća oseća na gas. U tom slučaju uopšte ne treba ulaziti u nju, i takođe, ne dirati struju - objašnjavaju u "Batutu" i napominju da obavezno treba na dnevnoj svetlosti proveriti da kuća nema promena u građevinskoj strukturi.

Osam koraka kako da se NE ZARAZITE tokom POPLAVA! (FOTO)

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ako u kući još ima vode, u nju treba ući sa gumenim čizmama, ili u cipelama obloženim plastičnim kesama.

- Voda od poplava nikako ne treba da bude u kontaktu sa kožom. Pri ulasku u kuću, prostorije najpre treba dobro izvetriti, najmanje pola sata, a tek onda početi sa čišćenjem kuće. Podove i zidove treba oprati deterdžentom i vodom, a sve to treba činiti sa rukavicama. Takođe, moguće je da se u kući ili prostorijama koje su bile pod vodom stvorila buđ. Ona može da bude opasna po zdravlje - navode u "Batutu".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

PRETE NAM ŽUTICA I CREVNE ZARAZE: Evo koje nam bolesti sve donose poplave!

Odeću i tkanine koje su bile pod vodom, treba oprati sa deterdžentom i toplom vodom. Posle čišćenja i pranja dobro oprati ruke čistom vodom i sapunom.

Ukoliko se javi curenje iz nosa, crvenilo po koži, otežano disanje, što pre se treba javiti lekaru.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA