Braća Bojan i Boban uzmu KOMAD DRVETA i naprave nešto što NIKO ne radi u SRBIJI! (FOTO)

Ručni rad u drvetu njihova je osnovna delatnost, pa su pre tri godine od Ministarstva privrede dobili sertifikat da na svoj proizvod mogu da stave - otvorenu šaku, što je oznaka da je u pitanju ručni rad

  • 2

Neko slika vodenim, neko uljanim bojama, dok braća Milosavljević, Bojan (40) i Boban (32) slikaju drvetom! Ovi sjajni umetnici od različitih vrsta drveta ručno seku, oblikuju komade i prave mozaik - sliku. To je autentičan trodimenzionalni predmet koji se kači na zid, rađen tehnikom koju zovu reljefna intarzija, a kojom se Bojan i Boban jedini u Srbiji bave.

NAPRAVIO PREKO 3500 KUĆICA ZA PTICE: Umetnik Tomas Dambo je rešio da pomogne pticama širom sveta

- Svaka slika je unikat, pa čak i ako brat i ja pokušamo da uradimo još jednu po istom motivu, nikada ne mogu da budu dve iste. Uzimamo različite vrste drveta jer od toga zavisi boja, a sečemo ručno, školskim testericama. Tehnika se sastoji u tome što se oblikovani komadi lepe na medijapan i tako se uklapaju u celinu. Slika je zapravo mozaik od različitih vrsta drveta i po formi podseća na duborez. Svaka vrsta drveta daje specifičnu boju. Tako orah daje crnu, šljiva crvenu, kruška braon, jasika belu, bagrem zelenu, topola žutu, kao i bor. To su jedine boje na slikama – objašnjava za Telegraf stariji član ovog umetničkog tandema, Bojan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Lomnici kod Kruševca oni imaju proizvodnu radnju "Braća Milosavljević". Ručni rad u drvetu njihova je osnovna delatnost, pa su pre tri godine od Ministarstva privrede dobili sertifikat da na svoj proizvod mogu da stave - otvorenu šaku, što je oznaka da je u pitanju ručni rad.

Osim slika, izrađuju još narazličitije suvenire, svećnjake, ogledala, držače vina... ali su im slike najomiljenije. Ističu da u njihovoj izradi uživaju. Sa šest godina, koliko rade, napravili su ih stotinak. Za jednu je, zavisno od veličine, potrebno i dvadesetak dana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Jednu sliku, grb Srpske pravoslavne crkve, poklonili smo vladiki kruševačkom Davidu. Inače ih pravimo različitih dimenzija, od najmanjih koje koštaju desetak evra, do ogromnih, sa cenom od 500 evra. Imamo naručioce iz inostranstva, a često radimo i po željenom motivu. Ostalo je stvar izbora boja, odnosno vrste drveta i materijala – pričaju Bojan i Boban.

500 godina ženske lepote u samo 2,5 minuta umetnosti (VIDEO)

Njihov štand atrakcija je u bilo kom gradu da se pojave, pa je tako bilo i na sajmu vina u Paraćinu. Za ovu priliku u svom asortimanu imali su klasične i kose držače za vino i trodimenzionalne slike sa motivima grožđa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zanimljivo je da su ovi neobični umetnici po zanimanju diplomirani inženjeri.

Bojan je inženjer telekomunikacija, a Boban energetike. Sa ručnom izradom proizvoda od drveta počeli su, jer u njihovim strukama nije bilo posla. Sada o drugom zanimanju i ne razmišljaju.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    20. mart 2016 | 08:21

    Svaka čast braćo! Gde bi nam bio kraj u ovoj jadnoj, maloj i napaćenoj Srbiji samo kad bi svaki drugi Srbin koji nema posao u struci uzeo ovako nešto da radi!

  • X

    20. mart 2016 | 07:47

    Svaka čast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA