Banke otpisuju 300 milijardi dinara?

Preduzeća duguju bankama gotovo 13 milijardi evra, a kod građana na prvom mestu su nenaplativi stambeni krediti

  • 0

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, skoro 20 odsto odobrenih zajmova je u kategoriji problematičnih, koje bankari ne mogu da naplate, a njihova vrednost je premašila iznos od 300 milijardi dinara.

Kredite najčešće ne vraćaju firme, ali tu su i građani koji su uzeli stambene zajmove. Tako su, do sada, banke aktivirale oko 300 hipoteka klijentima koji su se zadužili da bi kupili stan.

Ako se pogleda ukupan broj odobrenih stambenih pozajmica, oko 76.000, to nije ni ceo procenat neplatiša. Ali, valja imati u vidu da su to i najveći krediti po iznosu.

Prema strukturi nenaplativih zajmova kod građana na prvom mestu su upravo stambeni sa iznosom većim od 17 milijardi dinara. Ovi podaci upućuju na to da stambeni krediti čine više od trećine ukupnih problematičnih pozajmica stanovništva.

Na drugom mestu, kod građana, su nenaplativi gotovinski krediti sa 11,5 milijardi dinara duga. Slede kreditne kartice sa obavezama od 4,2 milijarde dinara.

Čak i najnoviji izveštaj Agencije za privredne registre ukazuje da banke imaju sve više problema da naplate svoje zajmove. U njemu se navodi da je bankarski sektor u Srbiji prošle godine zabeležio gubitak od oko dve milijarde dinara. Prema izveštaju, na taj negativan rezultat najviše su uticali loši poslovni rezultati Agrobanke.

Preduzeća bankama u zemlji duguju gotovo 13 milijardi evra. Njihovi nenaplativi krediti su premašili iznos od 230 milijardi dinara ili oko 25 odsto od ukupno odobrenih zajmova. Nezvanično, bankari procenjuju da je stepen problematičnih zajmova privrede dostigao i 30 odsto.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA