(VIDEO) DEKA MILOJE (106) JE NAJSTARIJI SRBIN: Pamti sve, čak i balkanske ratove, a ovo je njegova tužna životna priča

Deda Miloje Matejić rođen nešto pre početka balakanskih ratova, preživeo dva svetska rata, i doživeo 106. godinu života. O njemu se staraju komšije, ponosne što baš u njihovom kraju živi najdugovečniji čovek Braničeva

  • 22

U Selu Desine kod Velikog Gradišta živi Miloje Matejić (106) za koga se veruje da je najstarija osoba u Srbiji. Kaže da je rođen 1910. godine. Ostao je udovac pre 11 godina i od tada živi sam pošto mu je porodica u inostranstvu. O deda Miloju se staraju komšije, ponosne što baš u njihovom kraju živi najdugovečniji čovek Braničeva.

OVI LJUDI SU NAJBOLJI SRPSKI DOMAĆINI: Stranac im upao u kuću, a oni umesto da pozovu policiju UČINILI NEŠTO SASVIM NEOČEKIVANO (FOTO)

Ekipa T NOW krenula je na putovanje tragom zanimljive životne priče najstarijeg poznatog Srbina.  Kako nijedan put nije lak, tako je i put do dede Miloja je bio trošan, težak i kamenit.

OVO JE DEKA KOGA SU RAZBOJNICI BRUTALNO PRETUKLI I UZELI MU SVE: Nišlija ne žali za parama, VEĆ ZA NEČIM ŠTO SE NE MOŽE KUPITI NOVCEM! (FOTO)

Daleko od gradske vreve i modernog života, zagađenog vazduha od fabrika i smoga, u malom selu okruženom netaknutom prirodom, čistom vodom i svežim vazduhom žive meštani Desina. Možda je upravo baš ovaj okoliš recept dugovečnog života?

Prilazili smo centru sela, i prvog čoveka koji je vozio traktor zaustavili smo kako bismo se raspitali o deki Miloju.

U SVIM ŠKOLAMA U SRBIJI ODRŽAN ČAS O POGROMU SRBA: A onda su deca postavila PITANJA, koja niko nije OČEKIVAO!

- A, deda Miloje! - odgovorio je klimajući glavom meštanin, znajući odmah o kome se radi.

- Samo pravo i kod prvog skretanja levo kod spomenika, nastavite do kraja ulice, tu je njegova kuća - uputio nas je on, nastavljajući da vozi traktor.

Printskin: Telegraf NOW Printskin: Telegraf NOW

Približavajući se Milojevoj kući, primetili smo da je na svakoj kući u kojoj je neko preminuo nedavno, stavljena crna zastava sa imenom i prezimenom te osobe. Nametnuo se zaključak da stanovnike Desine mahom čini starija populacija, a mlađi su odavno otišli daleko, trbuhomm za kruhom.

Zašto se svaki treći porođaj u Srbiji završava CARSKIM REZOM?

Printskin: Telegraf NOW Printskin: Telegraf NOW

- Dobar dan - obratili smo se gospođi koja je naslonjena o svoju ogradu posmatrala nepoznat auto:

- Možete li nam reći koja je kuća gospodina Miloja koji ima preko sto godina?

- Da, da, to vam je treća, četvrta pinak kuća sa leve strane - ljubazno nam je objasnila radoznala komšinica.

OTAC IZ SRBIJE JE ODVEO DETE NA VAKCINACIJU: Ono što se desilo detetu rešiće dilemu DA LI SU VAKCINE OPASNE ILI NE! (FOTO)

Pratimo upustva i dolazimo ispred pinak (pink), niske roze kuće. Kucamo na vrata, ali niko ne otvara. Pokucali smo i na prozore, ali nije bilo odgovora. Rešeni da ga pronađemo pošto smo prevalili toliki put, odlazimo do prve kuće pored deda Milojeve.

Prva komšinica je ujedno i osoba koja se brine i neguje našeg deku. Objasnila nam je da Miloje zapravo živi u staroj kući, a ne u onoj na koju smo pokucali.

Printskin: Telegraf NOW Printskin: Telegraf NOW

Deda Miloje star preko jednog veka, živi sam u trošnoj kućici, greje se na drva i vodi skroman život. Njegova porodica, odnosno sin, unuk i preostali najbliži davnih godina otišli su za Francusku.

Novu kuću, koja je opremljena i sređena, a koju su deca i unuci napravili, ne želi da koristi. Kaže da je to kuća za decu i goste kad dođu.

Njegova komšinica i kućepaziteljka mu loži vatru i donosi ostale potrebne namirnice, jer se deda Miloje slabo kreće. On može da ustane do peći, ali  ne može dalje.

- Išao sam ranije dole do sela, ali sad više ne mogu. S godinama je sve teže - priča istrošenim glasom dobri dekica.

Sam se još uvek hrani, jede veoma malo.

Ostali meštani ga jako poštuju u selu, pa mu od stogodišnjice redovno slave svaki sledeći rođendan. Ove godine, petog februara komšije su mu priredile veliko slavlje.

U SRBIJI PONOVO VELIKI KAŠALJ I MALE BOGINJE: Rapidno raste broj obolelih, a mogu se izbeći vakcinacijom!

- Deseto sam godište. Godine 2005. mi je umrla žena i od tada sam sam. Da komšinica ne brine o meni, odavno bih bio pod zemljom - priča Miloje i briše suzne oči.

Deda se slabo kreće i slabo govori, ali njegova pojava i sama činjenica da je poživeo ovako dugo,  govori više od hiljadu reči.

U nastavku pogledajte deda Milojev video:

(V.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    18. mart 2016 | 21:03

    Zdrav bio dragi deko

  • Jelenaaa

    18. mart 2016 | 22:44

    Dusa moja .. suze mi idu same kad sam gledala ovo sada .. tuga i sramota da dekica bude sam pord svoje Familije koja verovatno uziva .. mesto da mu pomognu da nije sam .. Sta bih dala da je moj Deda ziv .. Deko drzi se legendo .. ❤❤❤❤❤❤❤

  • Mungos aus

    18. mart 2016 | 22:33

    Sramota ovi žive u francuskoj pa zar nisu mogli da plate neku ženu ili dve da ga čuvaju itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA