CIRKUS SE NASTAVLJA: Trampovi tenkovi kreću na Arizonu i Jutu, omladina se nada Bernijevom preokretu (FOTO)

Tramp beži Kruzu po broju osvojenih delegata, ali ne previše, i obojica još uvek mogu da osvoje većinu potrebnu za nominaciju. Kejsik nema matematičke šanse da to postigne. U demokratskom taboru, Sanders je najavio da će primeniti interesantnu strategiju koja možda promeni tok ovih izbora

  • 3

Ukratko, ovako stoje stvari. Donald Tramp je na Floridi 15. marta ponizio Marka Rubija, senatora iz te države, koji je izgubio 66 od 67 okruga. Drugim rečima, Rubio je pobedio u samo jednom.

Iste noći je mlađani Marko održao svoj opraštajni govor i povukao se iz trke (usput kritikujući establišment koji ga je sve vreme podržavao, zbog čega je jedan analitičar u Americi rekao da ga to podseća na ono "hrani psa da te ujede"), a možda čak i završio svoju političku karijeru, pošto se od ovakvih debakala retko ko može oporaviti. Čak ni "zlatni dečak" i "spasilac" Republikanske partije, kakvim su ga smatrali donedavno.

Donald Tramp, međutim, nije uspeo da postigne isti cilj u Ohaju i da na domaćem terenu pobedi guvernera te države Džona Kejsika, čemu se nadao ne samo on već i Ted Kruz, koji želi jedan-na-jedan sa "narandžastim vitezom", zbog čega u trci za predsedničku nominaciju Republikanske partije još uvek imamo tri čoveka.

Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug Marko Rubio. Foto: AP/Tanjug

Tramp ima najviše osvojenih delegata, Kruz zaostaje ali ne previše, i obojica još uvek mogu da osvoje većinu koja će ih predstavljati na Nacionalnoj konvenciji koja će se održati u Klivlendu u julu. Kejsik nema matematičke šanse da to postigne.

Međutim, sva trojica su i dalje u igri jer nakon prvog glasanja na tom saboru svih republikanskih delegata koje su kandidati u ovom procesu unutarstranačkih izbora osvojili, svi delegati mogu da glasaju kako žele. Ovo je posebno važno ako čak ni Tramp ne uspe da osvoji većinu.

Nije tajna da republikanski establišment želi da uradi sve kako bi kontroverznog milijardera bez dlake na jeziku, sprečio da dođe do pobede, ali ideja o kandidatu neke treće partije kojeg bi taj isti establišment podržao postaje sve nepopularnija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Puno je verovatnije da će u slučaju da niko ne uspe da osvoji većinu ili "mešetarenjem" na konvenciji srediti da Kruz ili Kejsik osvoje nominaciju, ili će ubaciti nekog novog kandidata, koji uopšte trenutno i nije u procesu. Pominje se ime Pola Rajana, spikera Predstavničkog doma Kongresa SAD (on odbacuje tu ideju, ali je isto tako odbacivao i ideju da postane spiker).

Šta će se dalje dešavati biće dosta jasnije nakon današnjih primarnih izbora koji se održavaju u Arizoni i kokusnih izbora u Juti (i Američkoj Samoi, gde se biraju neobavezujući delegati).

Pogledajmo šta kažu ankete, i krenimo od Arizone koja nosi 58 delegata, i u kojoj pobednik uzima sve (drugim rečima, nije bitno da li je prvoplasirani osvojio većinu ili samo relativnu većinu, ako je prvi dobija sve delegate).

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

Presek najsvežijih anketa u ovoj saveznoj državi daje ubedljivu prednost Donaldu Trampu, 34 odsto. Ted Kruz ima 21 odsto, dok Kejsik ima samo 12,5 odsto.

Problem sa ovim anketama je u Marku Rubiju; obe datiraju iz 11. marta dok je on još uvek bio u trci, a kome će otići njegovi glasovi nije jasno. Ne radi se o tome da li ih je imao mnogo, ali čak i to malo je važno, jer može da bude tas na vagi.

Takođe, vrlo je moguće da će barem neki Kejsikovi glasovi otići Kruzu zato što bi glasači mogli da procene da, pošto on nema šanse da pobedi, treba sve uraditi da se spreči Trampova pobeda.

Sve je moguće; uostalom, ovo i jeste bila taktika establišmenta koju je predložio tokom svog govora nedavno Mit Romni, gubitnik od Baraka Obame iz 2012. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Što se tiče Jute, koja donosi 40 delegata, nećemo se baviti presekom svih anketa već samo najnovijim javno dostupnim istraživanjem koje je urađeno u danima nakon što je Rubio izašao iz trke. Ono kaže da Ted Kruz ima podršku 53 odsto republikanaca, da Kejsik ima 29 odsto, a da Tramp ima samo 11 odsto.

Od samog početka ovog procesa, od Ajove, vidljivo je da Ted Kruz odlično prolazi u saveznim državama u kojima se primenjuje kokusni metod izbora (više o razlici i svemu što se tiče funkcionisanja ovih izbora možete da pročitate u našem tekstu posebno posvećenom tome), ali je čak i u tom kontekstu ovo prilično velika razlika.

KAKO FUNKCIONIŠU STRANAČKI IZBORI U AMERICI: Sve što bi trebalo da znate, na jednom mestu (FOTO)

Kruzov problem je što u ovoj državi pobednik uzima sve samo ako prebaci preko 50 odsto osvojenih glasova; u suprotnom, delegati se ravnomerno raspoređuju, što znači da će Tramp uzeti delegate i u Juti, uprkos izvesnom porazu, osim ako Kruz ne ostvari u potpunosti predviđanje ankete. Ako to ne  učini, Tramp će na kraju dana imati ubedljivo najviše osvojenih delegata danas. A svaki delegat kojeg Tramp osvoji bliži ga magičnoj brojci koja mu osigurava nominaciju.

Pristalice demokratskog socijaliste Bernija Sandersa. Foto: AP/Tanjug Pristalice demokratskog socijaliste Bernija Sandersa. Foto: AP/Tanjug

Postoji još jedna stvar. Sve je primetnije da se širom Sjedinjenih Država višedecenijski verni demokratski glasači kao i oni nezavisni, prebacuju u redove republikanaca i podržavaju Trampa. Zbog toga je moguće da će Tramp proći i u Juti bolje nego što se očekuje, jer ove ankete pokrivaju samo stare republikance.

Što se tiče demokratskog tabora u kome Hilari Klinton za sada ubedljivo vodi protiv Sandersa, za šampiona američke mladeži (čitajte: Bernija) najgore je prošlo.

Jug je već glasao a sada na red dolaze progresivnije i obrazovanije savezne države (Jug u tom pogledu zaostaje za ostatkom zemlje, zbog ukorenjenog institucionalnog rasizma), koje pritom imaju i belačku većinu (Afroamerikanci mahom podržavaju Klintonovu jer je "prigrlila" Obamino nasleđe, ili je oni barem na taj način percipiraju jer je bila deo njegove administracije).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sva istraživanja pokazuju ne samo da Hilari podržavaju stariji ljudi, dok Bernija obožava omladina, već i da izbor između njih dvoje zavisi i od dostupnosti interneta i njegovog korišćenja, nećete verovati. Na Jugu je priključenost na internet znatno niža nego u drugim delovima SAD.

Sanders je već najavio da će ići do samog kraja bez obzira koliko će delegata osvajati u nastavku izbornog procesa, da se neće predati, da će ići do Nacionalne konvencije Demokratske partije na kojoj će se (isto kao i na drugoj strani političkog spektra) okupiti svi osvojeni delegati, u periodu 25-28. jula ove godine.

I ne samo to. U intervjuu voditeljki Rejčel Medou na MSNBC-ju, kazao je da će doći na konvenciju i da će pokušati da ubedi super-delegate koji su već obećali da će glasati za Klintonovu, da glasaju za njega. Zašto? Zato što apsolutno svaka anketa pokazuje da će on mnogo lakše pobediti Trampa nego njegova suparnica.

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Zato je jako važno ono što će se danas na toj strani odigravati u Arizoni (85 delegata), Juti (37 delegata) i Ajdahu (27 delegata), gde demokrate danas glasaju.

Klintonova ima jasnu prednost u Arizoni, gde ankete pokazuju da je podržava 53 odsto a Sandersa samo 23; razlika je manja u Juti gde iza nje stoji 51 odsto a iza njega 44 (premda je ovo bajata anketa od pre mesec dana, ali novija ne postoji); Sanders u takođe bajatoj anketi za Ajdaho vodi 47 naprema 45 u odnosu na Klintonovu.

Međutim - a ovo je jedno veliko MEĐUTIM - isti problem vezan za ankete koji važi za republikance važi i za demokrate. Sve ankete su u Mičigenu predviđale ubedljivu pobedu Klintonove, čak preko 20 odsto razlike, pa je Berni ipak pobedio. Zbog čega? Zato što se ankete ne sprovode među mladima koji nisu nikada glasali. A oni su sila iza senatora iz Vermonta.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milo

    22. mart 2016 | 12:57

    Možete li zamisliti šta bi se desilo kad bi se udružili gos. Dodik i gos.Tramp. Bože gde bi im bio kraj?

  • LALA

    22. mart 2016 | 11:47

    Ova Hilaei izgleda kao da joj je DRAKULA brat, boze sacuvaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA