"Balkanski sveci" marširaju Nišvilom

Ove godine će se u Nišvilu organizovati i festival “Balkanski sveci” - međunarodno takmičenje duvačkih orkestara - koji “džeziraju” balkansku muziku

  • 0

U sklopu besplatnih pratećih programa Nišvil će 11. do 14.  avgusta organizovati i festival "Balkanski sveci" - međunarodno takmičenje duvačkih orkestara , koji "džeziraju" balkansku muziku. Pobednik će pored novčane nagrade imati i čast da zatvori Nišvil.

Prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, počeci džeza vezani su upravo za tradiciju "marširajućih bendova" u New Orleansu, od kojih se onaj koji je predvodio legendarni trubač Badi Bolden smatra i prvim džez sastavom uopšte.

Tradicionalni duvački orkestri sa ovih prostora su po mnogo čemu konceptualno slični tim prvim džez orkestrima, a s obzirom da Nišville od prvog izdanja insistira i na fuziji balkanske muzike i džeza, ovaj konkurs je samo logičan natavak podrške muzici Balkana. Uostalom, kada je reč o srpskim duvačkim orkestrima, već ima dosta primera da se ova muzika izdiže iznad nivoa "pučke zabave", odnosno da je u umetničkom smislu dostigla najkvalitetnije projekte u "world music" žanru, odnosno, džeza i savremene improvizovane muzike.

Inače, o izboru bendova koji će nastupiti na "Balkan`s Saints" stage-u, ali i ocenjivati njihove nastupe u tokom samog takmičenja odlučivaće žiri sastavljen od trubača različitih muzičkih žanrova.

Foto: Nišville/Stojanović Miloš Foto: Nišville/Stojanović Miloš

Predstavnici Niša biće poznati trubač, kompozitor i aranžer Maksut Maksutović, koji se tokom bogate karijera bavio i klasičnom i tradicionalnom i džez muzikom.On je inače i autor aranžmana za muziku u filmu "Zona Zamfirova" i autor projekta "100 trubača Srbije". Drugi predstavnik je profesor trube Marijan Cvetanović, ujedno i vodja džez sastava "Naissblue".

Prateći segment ovog programa, prema rečima direktora Nišvila, biće i izložba balkanskih brendova hrane (soul & food), a izlagači će dobiti besplatne štandove i infrastrukturu.

- Ovaj segment Nišvila, osim podrške tradicionalnoj muzici Balkana da dostigne popularnost latino muzike, za cilj ima i da doprinese jačanju turističke ponude Niša i juga Srbije. Želimo da privučemo veliki broj turista, pogotovo iz Bugarske gde su "Balkanski sveci" neverovatno popularni poslednjih godina. To jeste i deo naše odgovornosti kao nosioca nagrade Turistički cvet, kao najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije u 2015. godini – zaključuje direktor festivala Ivan Blagojević.

Foto: Promo Nišville Foto: Promo Nišville

Zainteresovani orkestri mogu se prijaviti putem mejla info@nisville.com , a uz prijavu koja sadrži osnovne podatke o orkestru i bar jednu fotografiju u većoj rezoluciji, treba da pošalju i dva snimka, od kojih jedna pesma treba da bude obrada poznatog džez standarda "Kada sveci marširaju" ("When The Saints Go Marching In"), a druga - tradicional sa ovih prostora.

Orkestar, koji se najbolje predstavi u izvođenju tradicionalnih tema otvoriće program "Prijatelji Šabanu" na "River Stage-u". Orkestar koji po oceni žirija bude najbolje ocenjen kada je reč o izvođenju džez tema imaće čast da zatvori glavni program Nišvila

Rok za prijavljivanje je Svetski dan džeza - 30. april.

U nastavku možete pogledati video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA