UPORNOST SE ISPLATI: Crnogorac (52) posle 12 godina diplomirao na Kolumbiji! (FOTO / VIDEO)

Gac Filipaj iz Ulcinja najpre se zaposlio kao čistač na čuvenom američkom univerzitetu, a zatim ga je završio sa najvišom ocenom. Njegovim ambicijama tu nije kraj, jer planira da upiše i master studije

  • 3

Gac Filipaj (52), koji je pre 20 godina napustio Crnu Goru, nedavno je, uz redovni posao, diplomirao na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.

Filipaj je rođen u Ulcinju, u selu Donja Klesna, i maternji jezik mu je albanski. U Beogradu je završio tri godine Pravnog fakulteta. Kako bi izbegao rat, vozom je došao u Njujork kod strica, gde je u početku radio kao konobar u kafiću.

- Tada sam živeo kod strica u Bronksu. Radio sam u jednom lokalnom baru. Ubrzo sam počeo da se raspitujem koji je najbolji fakultet ovde. Rekli su mi da je to Kolumbija, i ja sam odlučio da odem tamo i da probam da nađem posao - priča Filipaj o svojim počecima.

Deo svoje plate, svih ovih godina, slao je svojoj porodici, koja živi na farmi u Crnoj Gori. Kompjuter nikada nisu mogli sebi da priušte, pa im je Filipaj i to omogućio. Kako kaže, godinama je skupljao novac za mobilni telefon, ali iako ga danas ima, češće koristi fiksni telefon.

Predavanja na fakultetu je pratio pre i posle posla, a, kako kaže, bilo je i neprijatnih situacija.

- Dešavalo se da me kolege prepoznaju, često su me pitali šta ću ja na predavanjima kad sam samo obični čistač - kaže Filipaj, i dodaje da mu to nije smetalo jer je sebi postavio cilj da završi fakultet.

S obzirom na to da je četiri pune godine radio kao čistač na Kolumbiji, bio je oslobođen školarine. Filipaj je diplomirao sa najvišom ocenom nakon 12 godina studiranja.

- Krenuo sam glavom kroz zid, bukvalno. Pre tačno 12 godina otišao sam i nisam znao šta da očekujem. Ovo je moj uspeh, presrećan sam - rekao je Filipaj za "Dejli mejl". Njegove dalje ambicije su da završi master studije na Kolumbiji. Kako ističe, voleo bi da postane profesor i da svoje omiljene klasike prevodi na albanski.

- Bogatstvo mi nikada nije bila glavna motivacija, bitan mi je duševni mir i sreća, kao i pronalaženje zadovoljstva u onome što radim - ističe Filipaj.

Tokom studija, prema sopstvenim rečima, najviše je voleo da sluša i čita o rimskom filozofu Seneki.

- Volim Senekina pisma jer su pisana u duhu u kojem sam vaspitavan u mojoj porodici, a to je da čovek ne treba da teži slavi i bogatstvu, već da ima jednostavan i pošten život - rekao  je Filipaj.

(Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    15. maj 2012 | 09:57

    Kako je samo vozom iz Bgd stigao do NYC??? inace tekst je pun cudnih stvari, ali ako pazljivo procitate samo ce vam se kasti.... Da te neko u SAD pita sta ces u skoli jer cistis pa to je strava, alo brate pa nije ovo Serbija!!!!!! 52-20 je 32 od kakve je on vojske begao sa 32 godine- dobrovoljac koji bezi????? I.t.d.....

  • Avni

    16. maj 2012 | 15:44

    Crnogorac, malo morgen.

  • lignjoslav sundjeric

    15. maj 2012 | 00:42

    nije mogao siptar nista ovde da plati,nego platio tamo...je**ala ga diploma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA