RUSI ISMEVAJU HRVATE: Kupili ste borbene avione od lego kockica!

Hrvatska je platila više od 13 miliona evra za remont sedam lovaca MiG-21 u Ukrajini, i kupovinu još pet aviona istog tipa

  • 65

U Hrvatskoj je izbio skandal oko borbenih aviona nakon što je otkriveno kako su kupljeni avioni MiG-21 - koji sada nisu u mogućnosti da lete - sastavljeni od sumnjivih delova u Ukrajini. Bivši hrvatski ministar odbrane zapretio je da će se ubiti ukoliko se dokaže da su te informacije tačne, piše Raša tudej.

NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI HRVATSKE VOJSKE: Otkrivena velika prevara, traže se odgovorna lica!

Hrvatske bezbednosne službe i Ministarstvo odbrane otvorili su, naime, istragu oko ugovora iz 2013. koji je sklopilo hrvatsko Ministarstvo odbrane s jednom ukrajinskom kompanijom. U sklopu ugovora, Hrvatska je platila više od 13 miliona evra za remont sedam lovaca MiG-21 u Ukrajini, i kupovinu još pet aviona istog tipa.

Ali, tih pet MiG-ova Ukrajinci nikad nisu predali skladno dogovoru, otkrio je Jutarnji list. Zapravo, avioni su sastavljeni od sumnjivih dotrajalih delova pristiglih iz raznih delova sveta. Prema izvorima Jutarnjeg lista, postoje ozbiljne indikacije kako je trup aviona stigao iz Bugarske, krila iz Alžira, dok su rezervoari goriva navodno sovjetskog porekla. Bugarska je prethodno NATO-u prijavila kako je uništila svoje MiG-21 avione, što je podstaknulo pitanje kako su delovi iz Bugarske pronašli put do Ukrajine. "Alžirska" krila imala su francuske oznake, ali i one na ćirilici još iz vremena Sovjetskog Saveza.

Foto: Wikipedia/Ex13 Foto: Wikipedia/Ex13

Kada su hrvatski službenici krenuli da pregledaju pet MiG-ova koje su hteli da kupe, Ukrajinci su zamenili borbene avione nalik "lego kockicama" za one Jemenske, pišu ruski mediji. Remont sedam hrvatskih aviona u Odesi takođe je izgledao sumnjivo od samog početka. Naime, prema ugovoru, pilot Ivan Selak trebao je izvesti probni let na "popravljenim" avionima pre završne predaje. Ali, Ukrajinci mu to nikad nisu dopustili, koristeći "loše vreme" ili "rizik leta nad naseljenim područjima" kao izgovor.

Naposletku, kad su avioni trebali da dođu nazad u Hrvatsku, u Ukrajini se zaratilo i avione su dopremili rastavljene u kamionima. U Hrvatskoj se jednom "remontiranom" MiG-u pokvario motor dok je leteo na visini od 13 kilometara, dok radar na drugom uopšte nije radio. Nakon toga, otkriveno je kako svi avioni imaju komunikacijsku opremu još iz sovjetskog vremena i da je jedva kompatibilna s NATO-vim standardima. Avioni nisu imali ni opremu koja hrvatskim vazdušnim snagama treba za učestvovanje u NATO-vim misijama.

Foto: Wikipedia/Goran Novačić Foto: Wikipedia/Goran Novačić

- Nama je uništeno borbeno vazduhoplovstvo. Mi zapravo ne znamo koji su avioni došli iz Ukrajine i na kakvim avionima naši piloti lete - rekao je za Jutarnji list sagovornik upućen u istragu. Dogovor s Ukrajinom izazvao je skandal unutar hrvatske vojne elite. Bivši ministar Ante Kotromanović, koji je bio na vlasti kada je sporni ugovor potpisan 2013. godine, insistira da je sve bilo transparentno i poriče da je išta krivo učinio, prenosi Raša tudej.

- Optužen sam da sam favorizirao ukrajinsku ponudu. Upucaću se ako iko dokaže da je bilo tako - kazao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Steamroller

    25. mart 2016 | 12:31

    Pa oni i sluze samo za ismevanje!

  • normalno

    25. mart 2016 | 12:47

    Pa zar neko ozbiljan hrvatsku dozivljava kao ozbiljnu drzavu.hahah sve sto treba vaznije da se u hrvatskoj uradi MORA se dobiti odobrenje njemacke.Anelica merkelica je i predsjednik vlade i preds drzave hrvatske.Ovee funkcije su u hrvata marionete i to svako zna...tako je sa narodima koji vole da imaju gazde i tutore narod koji je vjekovima volio biti sluga..jednom sluga zauvjek sluga...

  • ALO

    25. mart 2016 | 12:22

    Pa šta će ti avioni pored takvog NARODA koji je tako za dom spreman da ustaje 250 000 ljudi da čiste svoju zemlju a ne da sede i gledaju ko srbi,ukrajinci,sirijci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA