Hože li Srbija ipak dobiti svoj krak "Južnog toka": Grčka ambasadorka najavila mogućnost nastavka pregovora

- Grčka pozdravlja izgradnju gasodova na svojoj teritoriji koji će doprineti diverzifikaciji isporuka gasa i energetskoj bezbednosti - izjavila je grčka ambasadorka

  • 4

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok će možda biti oživljen, jer bi doprineo energetskoj bezbednosti Evropske unije, izjavila je grčka ambasadorka u Rusiji Dana Magdalene Kumanaku za rusku agenciju Interfaks.

- Ako ambasador Evropske unije u Rusiji Vygaudas Ušackas smatra da je to moguće, ja mogu samo da se složim sa tim. Grčka pozdravlja izgradnju gasodova na svojoj teritoriji koji će doprineti diverzifikaciji isporuka gasa i energetskoj bezbednosti - izjavila je grčka ambasadorka, a prenosi Raša tudej.

GAZPROM: Južni tok blokiran da bi se nastavio tranzit kroz Ukrajinu!

Prema njenim rečima, Grčka je aktivno podržavala ideju izgradnje Južnog toka, i takođe podržava novi projekat "Posejdon" za isporuke ruskog gasa ispod Crnog mora do Evrope, preko trećih zemalja.

Ambasador EU u Rusiji, Vygaudas Ušackas, kaže da je Evropska unija spremna da obnovi razgovore sa Rusijom o projektu Južni tok, ali da on u potpunosti mora biti u skladu sa propisima Trećeg energetskog paketa koji zabranjuje proizvođačima gasa da budu vlasnici gasovoda.

RUSI ŽELE SRBIJU: Gasovod mora da ide preko naše zemlje!

Predstavnik Rusije pri EU, Vladimir Čižov, nedavno je nagovestio mogućnost obnavljanja pregovora o Južnom toku, navodeći da bi EU mogla obnoviti pregovore sa Rusijom, pošto će evropska tražnja za ruskim gasom porasti.

Zvanična Moskva je 2014. godine obustavila gradnju Južnog toka, jer EU nije dala podršku ovom projektu.

PUTIN OŽIVLJAVA JUŽNI TOK? Evo koji su najnoviji planovi Rusije!

Cilj obustavljenog gasovoda Južni tok, vrednog više milijardi dolara, bilo je dopremanje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje do Evrope ispod Crnog mora i preko zemalja Balkanskog polustrva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma daj

    28. mart 2016 | 16:31

    A kada su nam Rusi to nesto ucinili pitanje je kao eu branila a ko su Bugari sitna boranija da su Rusi hteli isao bi juzni tok preko Bugarske da se mi razumemo.Jel smo dobili s-300 ili samo maketu i srednji prst.Ono u smislu budite nasa gubernija kleknite sto nize i dobicete s-300 i juzni tok.Ali tada nam zaista i ne treba neka velika odbrana ako smo njihova gubernija.Tako da u svakom slucaju necete ni od Rusa nista dobiti za dzabe i mante se vi tih mitova o velikoj slovenskoj braci,bili su oni i slovenska braca i ostaloj slovenskoj braci u kada su im vladali u varsavskom paktu.Ne verujem ja vise nista sto se tice tih rusa milion su nas puta z...li i ostavili na cedilu i nista im neverujem mogu da pricaju sta god hoce.

  • jovan

    29. mart 2016 | 23:13

    Ma daj@ komplikovano je to za tebe ne dobacuješ ti dotle

  • Djolo Vito

    30. mart 2016 | 17:43

    Hože, hože...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA