SUSRET VEKA DO KOGA IPAK NIJE DOŠLO: Evo šta je Kastro poručio Baraku Obami

Kubi "ne trebaju pokloni" Amerike, Kastro je zaključio

  • 4

Predsednik SAD Barak Obama nije se susreo sa Fidelom Kastrom tokom svoje prošlonedeljne istorijske posete Kubi, ali to očigledno ne znači da Kastro nije imao neko mišljenje o "el prezidente norteamerikano" u njegovoj zemlji.

Kastro se osvrnuo na predsednika i njegove reči tokom posete "El Granma", zvaničnoj državnoj novini Kubanske komunističke partije, pomenuvši Obaminu mladost, neuspelu invaziju u Zalivu svinja 1961. godine i ulogu obe zemlje u okončavanju aparthejda u Južnoj Africi i drugde na kontinentu u članku pod nazivom "Brat Obama".

TAJNI ŽIVOT I LICEMERJE FIDELA KASTRA: Ovo nije želeo da dospe u javnost NIKADA (FOTO)

- U Obaminom umu ne postoje uopšte domorodačke nacije - napisao je Kastro.

- A ne govori ni da je rasnu diskriminaciju odnela Revolucija, da je penzija i plata svih Kubanaca regulisana zakonom pre nego što je gospodin Obama napunio 10 godina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osvrnuvši se na neuspelu invaziju u Zalivu svinja 1961, Kastro piše o "američkoj plaćeničkoj sili sa topovima i naoružanom pešadijom, pojačanom i letelicama... a sve upotpunjeno bojnim brodovima i nosačima aviona u pokušaju napada na našu zemlju. Ništa ne može da opravda ovaj napad s predumišljajem koji je koštao našu zemlju stotina poginulih i povređenih.

FIDEL KASTRO DOBIO JE SVOG NASLEDNIKA, A SVETOM JE ZAVLADALA PANIKA: Njegov brat Raul zavladao je Kubom

Osloboditi Južnu Afriku nuklearnog oružja "nije bio cilj naše solidarnosti", napisao je, "nego da pomognemo ljudima Angole, Mozambika, Gvineje Bisao i drugih fašističkijh kolonija Portugala". Na pitanje odakle Južnoj Africi nuklearno naoružanje, Kastro je pomenuo, "pomoć koju je rasistička Južna Afrika dobila od Ronalda Regana i Izraela".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ne znam šta bi Obama sada rekao o ovoj priči - napisao je Kastro, dodajući - mada se dovodi pod sumnju da ja ništa nisam znao. Moj skromni predlog je da se zagleda u sebe i da ne pokušava sada da razvija teorije o kubanskoj politici.

SREĆAN ROĐENDAN KOMANDANTE, JA SAM TVOJ SABORAC! Evo koji srpski ministar je ovako čestitao rođendan Fidelu Kastru!

Kubi "ne trebaju pokloni" Amerike, Kastro je zaključio.

- Naši napori biće legalni i miroljubivi, jer je naša obaveza mir i bratstvo svim ljudskim bićima koja žive na ovoj planeti.

(Telegraf.rs / Izvor: politico.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    29. mart 2016 | 06:47

    Kastro i Kuba zauvek braca Srbima i Srbiji!!!

  • Maka

    29. mart 2016 | 12:46

    Tako je doktore!!! Drzite se vi sami pa dje zavrsite ta Amerika koja oce da vlada svetom svudje da ratom i ubijanjem donosi mir xexexexe

  • Miki

    31. mart 2016 | 22:31

    Kubu nisu uspeli da upropaste i porobe kao nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA