BORBA ZA VEĆA PRAVA: Sindikati traže da se nedeljom zabrani rad u trgovinama

- Ne dobijamo nikakvu naknadu za to što radimo državnim praznicima, a slobodne dane možemo da biramo samo tokom radnih dana, od ponedeljka do petka - rekla je jedna radnica koja radi u trgovini

  • 19

Samostalni sindikat Srbije najavio je podnošenje inicijative Vladi Srbije da se rad nedeljom zabrani jer tvrde da su radnici u trgovini eksploatisani.

UPOREDILI SMO CENE U BEOGRADU I BEČU: Priznajte, da li ste OVO očekivali?

- Ne dobijamo nikakvu naknadu za to što radimo državnim praznicima, a slobodne dane možemo da biramo samo tokom radnih dana, od ponedeljka do petka. Ukoliko bi se mi pobunili svi bismo momentalno dobili otkaz. Samim ulaskom u trgovinu, mislim da će se svi koji rade u trgovini složiti sa mnom, potpuno smo potčinjeni samo tom poslu - kaže za N1 jedna radnica u trgovini.

Radna nedelja traje 40 sati, a dolazak na posao nedeljom i praznicima, trebalo bi da se plaća više. To su prava kojih je lišena većina radnika u trgovinama, kaže predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović. Navodi i da u tom sektoru u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih.

Foto-ilustracija: Flickr/Kaleb Fulgham Foto-ilustracija: Flickr/Kaleb Fulgham

- Trgovina nije delatnost od opšteg interesa, a nedelja je u tradiciji srpskog naroda oduvek bila nedradan dan. U trgovini takođe radi i oko 80 odsto žena, tj oko 160.000 žena koje su majke ili treba da postanu majke - istiće Topalović.

Zoran Vujović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, ne slaže se sa usvajanjem ovakve inicijative.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Mi smo protiv predloga sindikata iz više razloga. Jedan od razloga je što subotom i nedeljom možemo da ostvarimo prihode. Drugo je što svim korisnicima koji rade radnim danima, možemo da ostavimo mogućnost da obave kupovine ili neke zanatske usluge da obave - objašnjava on.

U Ministarstvu trgovine naglašavaju da država teško može samostalno da presudi o zabrani rada nedeljom.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Odluka se može doneti samo uz kompromis, uvažavajući s jedne strane predlog sindikata, ali s druge strane ne sme se ugroziti poslovanje trgovaca i zarade na koju računaju. Takođe, posebno treba voditi računa o uticaju koji bi ova mera imala na zaposlenost - kažu u Ministarstvu.

U regionu borba za zabranu rada trgovina nedeljom počela je 2006. godine, ali je pokušaje hrvatskog "Karitasa" i Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita osujetio Ustavni sud Hrvatske, koji je 2009. ukinuo tu zabranu. Evropska unija nema posebnih propisa koji uređuju tu oblast.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. mart 2016 | 06:34

    Nedeljom i praznicima ako baš vole neka rade isključivo vlasnici radnji i njihova porodica a mi ćemo se lako organizovati da pazarimo ostalim danima jer većina uslužnih objekata radi do 20 i do 22 h.

  • Milan

    29. mart 2016 | 08:25

    Gospodo iz Ministarstva,odradite koju nedelju besplatno,pa odna odlucite da li je ispravno ili ne da nedelja bude neradni dan.Zalosno je sto se drzava ogradjuje od svojih gradjana da se ne bi zamerila robovlasnicima.

  • Veverica

    29. mart 2016 | 07:37

    E ovako ja licno neradim nedeljom i mislim da je ova situacija kod nas cisto izrabljivanje radnika za minimalne pare.Potpuno podrzavam da se ukine rad nedeljom i praznicimai to su ljudi i imaju svoja prava.Idite do Beca i pogledajte samo kako postuju svoj narod i radnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA