BORBA ZA VEĆA PRAVA: Sindikati traže da se nedeljom zabrani rad u trgovinama

- Ne dobijamo nikakvu naknadu za to što radimo državnim praznicima, a slobodne dane možemo da biramo samo tokom radnih dana, od ponedeljka do petka - rekla je jedna radnica koja radi u trgovini

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Zoran
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • radnik

    31. mart 2016 | 11:24

    Zabraniti rad nedeljom (kao u Madjarskoj)! Ili dozvoliti rad, ali povecati porez na prihode nedeljom na 50%, 60%,..., 100%. Organizovati radnu nedelju tako da ne traje duze od 40h. Ako ima potrebe da traje duze, uvesti obavezu isplate prekovremenih radnih casova. Ako ima problema po tom pitanju, vratiti SDK. Nedostaje institucija koja ce da proverava firme da li su izmirile sve obaveze prema drzavi. Nasa drzava se ponasa kao maceha prema svojim gradjanima kad god treba da im se zastite prava, ali kad se treba ispostovati neka direktiva, zakon, podzakonski akt evropske unije - tu se uvek isprsimo. Djubriste smo Evrope sto se tice prehrambenih proizvoda koje uvozimo nakon isteka roka trajanja, kvalitet robe koja nam se prodaje kao prvokasna zaostaje za kvalitetom robe na policama prodavnica po Evropi, ali po ceni neretko prednjaci ili je egal (tehnika, kucna hemija, benzin,...). Stanogradnja je nakvalitetnija, brojne su prevare investitora izvodjaca radova, prodavaca, preprodavaca prodatih stanova,... Ojadjene stedise, penzioneri, "ponosni" vlasnici stanbenih i ostalih kredita, podplacena radna snaga KV, VKV,... Pa nije li se nasa drzava reklamirala na CNN-u kao drzava jevtine, a kvalitetne radne snage. To vec otvara pitanja da li konkurentnost privrede baziramo na zakidanju sopstvenih gradjana i zapostavljanju njihovog zdravlja i kvaliteta zivota. Ne bi li bilo u interesu drzave da dobro placeni radnik ostavlja svoje trudom zaradjene novce prazneci rafove prodavnica sirom Srbije, dok se zajedno sa porodicom seta, priprema za izlet, pozoriste, odmor, umesto ih samo posmatra iz izloga? Radnik kojem se isplacuje minimalac dohoduje u drzavnu kasu manje, nego pristojno placeni radnik, npr.: 20% od 10.000din je 2000din, a 20% od 100.000din je 20.000 din. Veliki um predlagaca iz MMF-a je utro stazu ovakvog pogresnog nacina razmisljanja stavom: "Rashodi su preveliki. Morate smanjiti izdatke, a povecati prihode". To jeste logican zakljucak, ali izvedba za koju dobijamo tapsanje iz Evrope, pa i celog sveta se svela na smanjivanje troskova smanjenjem plata, zakidanjem penzija, ukidanjem radnih mesta (najcesce onih slabo placenih) - znaci po ledjima gradjana; i punjenjem budzeta povecanjem poreza i nameta - opet po ledjima gradjana. Zabraniti rad nedeljom (kao u Madjarskoj)! Organizovati radnu nedelju tako da ne traje duze od 40h! P.S. Ako vec slavimo prvi maj - to je praznik kojim obelezavamo borbu nasih dedova za osmocasovno radno vreme i 40h radnu nedelju.

  • Raka Bajin

    31. mart 2016 | 07:39

    Ja nemam nista protiv da ljudi radi za vikend i drzavnim praznikom pod uslovom da se plate subotom 1,5 sat za 1 sat rada. Nedeljom 2 sata za 1 sat rada, a praznikom 2,5 sata za sat rada. Kakvi slobodni dani u toku nedelje kad radnici ne smeju da pitaju faraona (vlasnika) da dobiju isti. Ni u Australiji nije sjajno, ali sa uslovima u Srbiji ovde je zlato

  • !Fox

    30. mart 2016 | 02:42

    Sindikati su prava propast (nekad su to bile smislene organizacije)sem za sebe druga borba ne postoji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA