OBAMA SAZVAO SAMIT: 50 svetskih lidera govoriće samo o NUKLEARNOJ BEZBEDNOSTI (FOTO)

Bela kuća je saopštila da će jedan od ciljeva samita biti jačanje međunarodne mreže organizacija da bi nastavile da rade na nuklearnoj bezbednosti širom sveta

  • 10

U Vašingtonu danas počinje samit o nuklearnoj bezbednosti na kom će prvi put biti održana posebna sesija o sprečavanju terorističkih grupa da se domognu nukleanog materijala.

NUKLEARKOM NA VAŠINGTON: Objavljen snimak kako će Severna Koreja UNIŠTITI Ameriku (VIDEO)

Na ovogodišnjem samitu, delegacije iz više od 50 zemalja razgovaraće o nuklearnim pretnjama i načinima da se one umanje i spreče.

Bela kuća je saopštila da će jedan od ciljeva samita biti jačanje međunarodne mreže organizacija da bi nastavile da rade na nuklearnoj bezbednosti širom sveta.

Teroristički napadi u Briselu još jednom su pokazali koliko su grupe, poput Islamske države, postale opasne. Reč je o pretnji o kojoj će se raspravljati na specijalnom zasedanju u okviru samita u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- U centru pažnje će biti šira pretnja. Međutim, mogućnost da Islamska država dođe do bilo kakvog nuklearnog materijala mora da se izbegne i to će svakako biti tema razgovora - najavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Belgija je posle napada u Briselu postavila naoružane čuvare u nuklearnim objektima. Međutim, lideri su više zabrinuti da bi teroristi u zemljama poput Pakistana mogli da se domognu nuklearnog materijala, a strahuju i zbog severnokorejskih nuklearnih pretnji.

Ovo će biti četvrti i poslednji nuklearni samit za američkog predsednika Baraka Obamu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na prethodnim skupovima, razgovaralo se o smanjenju upotrebe visoko obogaćenog uranijuma, obezbeđivanju nuklearnog materijala i sprečavanju njegovog krijumčarenja, kao i o terorizmu, Stručnjaci, međutim, ocenjuju da su ključna pitanja i dalje nerešena.

- Za četiri godine je postignut veliki napredak kada je reč o obezbeđivanju nuklearnog materijala, koji bi mogao da padne u ruke terorista, ali taj cilj još nije postignut - smatra Šeron Skvasoni, iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Veći deo tog materijala i dalje je deo vojnih zaliha, zbog čega je to pitanje veoma sporno, kažu analitičari.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija je odbila poziv za učešće, navodeći da su ovakvi samiti već odigrali svoju ulogu. Bela kuća je ocenila da je Rusija samu sebe izolovala odlukom da ne prisustvuje samitu o nuklearnoj bezbednosti, preneo je Rojters.

- Odluka Rusije da ne prisustvuje tom skupu na visokom nivou predstavlja, smatramo, propuštenu mogućnost, pre svega za Rusiju - izjavio je Ben Rouds, zamenik savetnika u Nacionalnom savetu za bezbednost pri Beloj kući.

- Iskreno, sve što čine je da su se neučestvovanjem izolovali, kao i ranije - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rouds je istakao da SAD i Rusija nastavljaju da sarađuju i razgovaraju o pitanjima vezanim za nuklearnu bezbednost, prenosi Rojters. Rusija je u oktobru prošle godine obavestila SAD da ove godine neće učestvovati na samitu, koji je se održava danas i sutra u Vašingtonu.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je u januaru da su samiti o nuklearnoj bezbednosti "odigrali svoju ulogu" i da je njihova politička agenda iscrpljena.

Ona je istakla da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) mora biti centralna snaga za koordinaciju svetskih napora u globalnoj nuklearnoj bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, takvi skupovi nastoje da se mešaju u aktivnosti međunarodnih organizacija i da stavove "ograničenog broja država" nametnu međunarodnim strukturama, što je neprihvatljivo.

Na marginama sastanka, Obama će se sastati sa južnokorejskom predsednicom i japanskim premijerom, Park Geun-hje i Šinzom Abeom, sa kojima će razgovarati o nuklearnom programu Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

- Ovaj sastanak će biti prilika da lideri tri zemlje razgovaraju o zajedničkom odgovoru na pretnju koju predstavlja Severna Koreja, kao i da unaprede oblasti trilateralne bezbednosne saradnje u regionu i svetu - navodi se u saopštenju Bele kuće.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plus

    31. mart 2016 | 10:35

    Glavna svetska pretnja su SAD to bi trebao biti razlog da se sve drzave ujedine u borbi protiv bahate i surove Amerike.

  • Njakse

    31. mart 2016 | 10:48

    Raskinuo sam sa devojkom, ne znam kako cu dalje, volim je , ali ne mogu da je drzim jer je ona prestala mene da voli, sve sam dao od sebe, nedostajace mi...

  • Drayver

    31. mart 2016 | 10:46

    Najmocnija atomska sila ne ucestvuje na samitu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA