BOJ ZA VISKONSIN: Veliki američki cirkus se nastavlja, Berni i Tramp MORAJU da pobede

Berni će, ako je suditi po anketama, pobediti Klintonovu sa malom razlikom koja mu ne znači mnogo što se delegata tiče jer mu Hilari dosta u tom smislu beži. Ipak, to je dobar "momentum" pred izbore u Njujorku za dve sedmice. Na drugoj strani, sve ankete daju prednost Kruzu u odnosu na Trampa

  • 0

Što se američkih unutarstranačkih izbora tiče - koji treba da reše pitanje koga će koja partija nominati za predsednika - april je počeo tek danas, a ako je verovati tamošnjim političkim stručnjacima (koji su do sada promašili sve što su se drznuli da predvide) biće to mesec na kraju koga će sve, ili barem skoro sve biti jasno.

Do sada smo najave za izborne dane počinjali s republikanskim taborom, zato što je trka na toj strani političkog "bulevara" daleko zabavnija i psihotičnija od prilično kulturne i uljudne borbe koja se vodi na demokratskoj strani, ali ovog puta ćemo obrnuti.

Krenućemo od Demokratske partije i borbe između Bernija i Klintonove, koja sve više počinje da liči na "tuču".

Što više bivša prva dama i državna sekretarka ponavlja da je matematika na njenoj strani i da će sigurno biti nominovana za predsednika SAD, to sve neubedljivije zvuči.

Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP

Posebno nakon što je Berni doslovno počistio pod s njom u Ajdahu, Juti, Aljasci, Havajima i Vašingtonu, sa razlikom od koje bi se i najhrabriji uplašili: najmanje što je Sanders osvojio bilo je 69,8 odsto, a najviše 81,6; ostali su bliži najvećoj nego najmanjoj razlici.

SVE LAŽI HILARI KLINTON: Najgnusnija se tiče BOSNE! (FOTO) (VIDEO)

Ako se na to doda činjenica da je skinula rukavice i da sada otvoreno napada senatora iz Vermonta, jasno vam je da počinje da se boji da će joj Bela kuća ponovo izmaći iz ruku, i to na isti način na koji joj se to desilo prvi put: tako što je bila uverena u pobedu, i shodno tome ohola.

Danas se primarni izbori održavaju u Viskonsinu i predstavljaju svojevrsni prolog u najbitniju bitku do sada: državu Njujork (premda se između održava i kokus u Vajomingu, koji nije toliko značajan jer donosi jako malo delegata).

Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP

Ukupan broj delegata koji će se danas (proporcionalno) raspodeljivati biće 96, a sve ankete pokazuju da će trka biti neizvesna do samoga kraja.

Istraživanje "CBS-a", koje je najnovije, pokazuje da Sanders beži Klintonovoj nekoliko procenata, što Berniju ne znači mnogo jer je supruga Bila Klintona napravila veliku prednost uspehom na ranim glasanjima na tzv. Dubokom Jugu, gde su je podržali Afroamerikanci, a ima i podršku superdelegata (čitaj: establišmenta) koji će glasati za nju na Nacionalnoj konvenciji (pošto oni mogu da glasaju za koga god žele).

KAKO FUNKCIONIŠU STRANAČKI IZBORI U AMERICI: Sve što bi trebalo da znate, na jednom mestu (FOTO)

Berniju treba ubedljivija pobeda ako misli da stigne svoju suparnicu, a nešto starije ankete mu daju prednost od 5-6 odstotaka. To i dalje nije dovoljno.

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

Ipak, bilo kakva pobeda je bolja od poraza, jer će samim tim biti prihvatljivi glasačima u ključnim državama koje dolaze nešto kasnije (za početak tu je pomenuti Njujork koji će glasati za dve sedmice; ako pobedi u toj državi, Berni postaje favorit bez obzira na stanje sa brojem delegata).

Što se tiče Republikanske partije, tu više niko ne može ništa pouzdano da predvidi.

Trampa ste prvi put videli u svom omiljenom filmu iz detinjstva. Da li znate o kom filmu se radi? (VIDEO)

Donald Tramp je imao nekoliko vrlo neobičnih poteza i izjava, čak i za njegove standarde, od ritvitovanja najblaže rečeno neumesnog poređenja između svoje i supruge Teda Kruza, do izjave o tome da žene treba kazniti ako abortiraju, ali hoće li se to odraziti na njegov rezultat danas u Viskonsinu, gde će pobednik uzeti sva 42 delegata, ostaje da se vidi.

Donald Trump. Foto: Tanjug/AP Donald Trump. Foto: Tanjug/AP

Sudeći po anketama, pobediće Kruz koji u preseku svih istraživanja ima 40,2 odsto glasova; Tramp zaostaje i ima 33,4 odsto, dok Kejsik nema šanse i ima samo 18,6 odsto.

AKO JE PORED VAS MLADO I LEPO DUPE, NIJE VAŽNO ŠTA MEDIJI PIŠU: 18 najluđih izjava Donalda Trampa (VIDEO)

Najnovija anketa, "CBS-ova", pokazuje sličan odstotak (43 naprema 37 odsto u korist teksaškog senatora), ali treba imati u vidu da je i ona zatvorena pre pet dana. Previše se stvari desilo u međuvremenu da bi "iznenađenje" moglo istinski da nas iznenadi.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA