HOLANĐANI PROTIV dogovora EU i Ukrajine

Protiv toga da Holandija ratifikuje sporazum glasalo je 64 odsto glasača

  • 5

Većina Holanđana koja je u sredu izašla na birališta da bi izrazila mišljenje o dogovoru između EU i Kijeva, je odbila taj predlog.

Protiv toga da Holandija ratifikuje sporazum glasalo je 64 odsto glasača. Taj sporazum bi ojačao ekonomske i političke veze između Kijeva i bloka od 28 nacija. Nekih 36 odsto glasača podržalo je predlog.

- Ukoliko izlaznost glasača premaši cenzus od 30 odsto Vlada će razmotriti ratifikaciju sporazuma - izjavio je holandski premijer Mark Rut, javlja Rojters.

Da bi referendum bio validan, najmanje 30 odsto onih koji imaju pravo glasa moraju da iskažu svoje mišljenje. Validnost neobavezujućeg glasanja u sredu još uvek nije najjasnija. Prema nekim podacima glasalo je 29 odsto birača, dok drugi pokazuju izlaznost od 32 odsto, javio je Rojters.

Gradonačelnik Beograda i ambasador Holandije posadili ruže na šetalištu "25. maj" (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odluka holandskih glasača zvanično će biti objavljena 12. aprila, izveštavaju RIA Novosti.

Amsterdam, Holandija. Foto: wikimedia/Massimo Catarinella Amsterdam, Holandija. Foto: wikimedia/Massimo Catarinella

Referendum je inicirala peticija koju je pokrenula grupa aktivista prošle godine, a prikupljeno je više od 450.000 potpisa od traženih 300.000, da bi prisilili vladu da ovu temu stavi na glasanje.

ZUBAR IZ HOROR FILMOVA: Lomio pacijentima vilice, vadio po 8 zuba odjednom, nanosio im užasavajuće povrede (FOTO)

Iako rezultati referenduma nisu obavezujući, oni će biti smatrani kao zvaničan savet Holanđana svojoj vladi ukoliko se pokaže da je izlaznost viša od 30 odsto, što bi značilo da najmanje 3,7 miliona glasača mora da izrazi svoje mišljenje.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA