• 2

Vernici danas slave sabor svetog Arhangela Gavrila

Kao jedan od sedmorice vrhovnih Anđela, među vernicima je naročito poznat po uzvišenoj i mističnoj fresci “Belog anđela” iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe

 • 2
Beli anđeo

Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović

Srpska pravoslavna crkva i vernici prvog dana nakon Blagovesti praznuju sabor svetog Arhangela Gavrila, vesnika radosti, kako bi na dostojan način odali poštovanje svecu koji je Presvetoj Bogorodici Mariji doneo vest o začeću Sina Božjeg, Isusa Hrista.

Među vernicima je Arhangel Gavrilo naročito poznat po fresci "Beli anđeo" iz Manastira Mileševe , koja kao deo šire kompozicije "Mironosice na Hristovom grobu" predstavlja upravo Gavrila kako obučen u beo hiton sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob.

Sveti Arhangel Gavrilo jedan je od sedam Anđela najvišeg čina, koji stoje najbliže Bogu. Oni su ravni među sobom po dostojanstvu i svaki od njih ima svoju zasebnu službu. Služba svetog Gavrila je bila javljanje tajni Božjih. Sveti oci navode da je Gavril javio Joakimu i Ani o rođenju Device Marije, i da je on poučavao Mojseja u pustinji kako da napiše knjigu Postanja.

Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović

Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović

Ime Gavril znači Bog i čovek, ili krepost Božja. Samim imenom svojim on potvrđuje da će Gospod u utrobi Device Marije postati savršen čovek,  ne u smislu telesnog uzrasta, nego u smislu kreposti i razuma.

Koliko je tajna očovečenja Boga veća od drugih tajni, toliko je njemu ugled postao veći među njegovom družinom od trenutka Blagoveštenja, jer su ga smatrali kao najprisnijeg vidioca najnepoznatijih tajni Božijih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan B.

  8. april 2016 | 08:35

  Slava Bogu

  54
  1

  Podelite komentar

 • victoria

  8. april 2016 | 09:15

  Postoji samo jedan arhangel, jer sama titula ukazuje na jedno i vrhovno. Takodje, Sveto Pismo, odnosno sam Bog izricito osudjuje obozavanje andjela. Kad je apostol Jovan hteo da se pokloni andjelu, ovaj je rekao da je i on samo sluga Bozji i da samo Bogu treba dati slavu. Pridavanje slave andjelima je idolopoklonstvo i bogohuljenje.

  2
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok