Srbi su jedva uspeli da je pobede, a u Evropi se sada trude da je probude! INFLACIJA!

Kad je niska inflacija, potrošači su demotivisani da troše novac, odlažu potrošnju za period kada će ta ista roba biti jeftinija, a to se dalje negativno odražava na privredni rast i na ukupnu ekonomsku aktivnost

  • 7

Kad se pomene reč "INFLACIJA", svima u Srbiji digne se kosa na glavi i gotovo da nema osobe koja je ovde živela tokom devedesetih koju ova reč ne plaši. I dok smo mi jedva uspeli da je obuzdamo i spustimo, ovih dana čitava Evropa se trudi da podigne inflaciju. Zašto je to tako?

U nastojanju da pokrene oporavak ekonomije evrozone, ECB je sprovela niz različitih mera, od rezanja kamatnih stopa do upumpavanja ogromne likvidnosti u finansijski sistem. Oni, naime, idu na to da podignu inflaciju, čiji bi se rast u Srbiji smatrao najvećom nepogodom, posle poplava koje su nas zadesile.

DINAR SE BRANI SA 1,4 MILIJARDE EVRA: Guvernerka najavljuje nisku i stabilnu inflaciju!

- Najnovije mere Evropske centralne banke (ECB) treba da pomognu ekonomskom oporavku Evrozone i ubrzaju povratak inflacije na razvojni nivo koji je blizu, ali ispod dva odsto, izjavio je nedavno predsednik ECB, Mario Dragi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iako u Srbiji vlada suprotno mišljenje, postoji naučno objašnjenje zašto niska inflacija ili deflacija nije dobra. Tada su, kako je ranije izjavio ekonomista Goran Nikolić, potrošači demotivisani da troše novac, odlažu potrošnju za period kada će ta ista roba biti jeftinija što se dalje negativno odražava na privredni rast i na ukupnu ekonomsku aktivnost.

NBS objasnila šta se dešava s kursom dinara!

U EU će se ići na štampanje nekoliko stotina milijardi evra, jer ljudi tamo sve manje kupuju. Ako nemate potrošnju, onda nemate ni proizvodnju, a nemate ni jeftinu robu za izvoz. Naravno, ta inflacija će biti kontrolisana, odnosno držaće je na nekom nivou - objašnjava Goran Papović iz Udruženja potrošača za "Telegraf".

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Zašto inflacija treba da bude kontrolisana?

Cene mnogih proizvoda imaju tendenciju da rastu vremenom, tako da napori da se monetarnom ili drugom politikom održi stanje nulte inflacije (konstantnog nivoa indeksa cena) imaju veoma negativan efekat. To onda dovodi do pada cena, prodaje, prihoda i konačno nivoa zaposlenosti, na druge privredne grane. Stoga mnogi ekonomisti i privrednici smatraju da umeren nivo inflacije "podmazuje točkove privrede".

U Evropi, kako tvrdi Papović, sa rastom inflacije cene neće rasti i plate manje vredeti kao kod nas. Kod nas zvaničnici NBS "slave" kad inflaciju drže na jednom nivou duži vremenski period.

Evo koliko će evro da vredi 2018. godine!

- Kod nas sa rastom inflacije obavezno poskupljuju i proizvodi zbog čega postoji strah od inflacije, dok je u Evropi kontrolisan ulaz i izlaz, pa će biti nivelacije cena - dodaje Papović.

U ovoj državi kutija kondoma košta više od ajfona!

Inače, ECB za ovu godinu prognozira inflaciju od 0,1 odsto, umesto prethodno očekivanih jedan odsto, a u narednoj godini inflaciju od 1,3 umesto 1,6 odsto.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    10. april 2016 | 10:53

    Sve ste napisali i objasnili samo ono sto je nama najvaznije niste,kako i hoce li to imati utjecaj kod nas?

  • reponja

    10. april 2016 | 11:02

    Samo neka angazuju nase experte, I eto im inflacije. Samo moraju da ih strogo doziraju, kako ne bi doslo do hiperinflacije. Moraju strogo da se pridrzavaju propisanih doza.

  • iznogud

    10. april 2016 | 10:35

    u principu to znaci da moja imovina gubi vrednost drasticno,obaveze rastu i da cena rada pada.sve je to pogodno za one koji obrcu novac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA