U ovoj državi kutija kondoma košta više od ajfona!

Kolaps cena nafte je dodatno otežao snabdevanje osnovnih proizvoda u Venecueli koja uvozi većinu roba. Kontracepcija je najnovija "žrtva" ekonomske krize u ovoj zemlji

  • 3

Više od deset godina lošeg upravljanja i kolaps globalne cene nafte su prisilili Venecuelance da se prilagode novom crnom tržištu mleka i drugih osnovnih životnih namirnica. Poslednji u nizu proizvoda u oskudici su kondomi, koje je skoro nemoguće naći.

Kontracepcija je najnovija "žrtva" ekonomske krize u Venecueli. Internet je jedina opcija stanovništvu preko kojeg naručuju neophodne proizvode, a kutija kondoma iznosi frapantnih 660 evra.

- Zemlja je toliko u haosu, a sada još moramo da čekamo da bi imali seks. Ovo je novo dno - rekao je Džonatan Montila, koji radi u i marketinškoj kompaniji.

Kondomi koštaju približno minimalnoj mesečnoj plati, a nedostatak istih će stvoriti nove probleme. Naime, Venecuela je jedna od vodećih država Latinske Amerike po broju zaraženih HIV-om i trudnoća kod tinejdžerki. Ova informacija je zabrinula i doktore, jer je abortus u ovoj zemlji zabranjen.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kondoma u apotekama i prodavnicama nema od decembra prošle godine, i građani ih mogu kupiti samo preko interneta.

Kolaps cene nafte i inflacija produbio je nestašicu drugih osnovnih životnih proizvoda od pelena, dezodoransa do tableta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema proceni "Benk of Amerika", Venecuela će ove godine uvesti 42 odsto manje roba nego u 2012.godini.

Predsednik Nikolas Maduro odbija da sreže socijalna davanja, već je rešio da smanji uvoz robe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njima je odlicno

    5. februar 2015 | 15:09

    Kada sam pročitao "cena kondoma je priblizna minimalnoj prosecoj plati" više mi nije bilo smešno.Eee da su nama takve plate...

  • lav

    8. februar 2015 | 23:49

    Imace svi buljuk dece

  • Cedo iz Knina

    6. februar 2015 | 16:17

    Ja ne koristim kondome nisu zdravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA