CRNO PROLEĆE: Serija jezivih SAMOUBISTAVA u Srbiji!

Neke od izjava koje ponavaljaju potencijalne samoubice, jesu i: "E, ne znaš ti šta su pravi problemi", "Nije mi ni do čega", "Ne planirajte me ni za šta!"

  • 6

Maloletnica skočila sa Brankovog mosta. Podoficir se ubio na dužnosti u kasarni u Zaječaru. Mladić se ubio skokom sa desetog sprata u Jagodini. Horor na Vidikovcu - mladić (35) skočio sa 11. sprata. Bombaš samoubica se razneo u centru BeogradaČovek se obesio o granu drveta u šumi u Kaluđerici. Negotin zavijen u crno - Marija Belčić (13) se bacila sa silosa. Bude Barać (23) iz Pećinaca pronađen obešen na Fruškoj gori... 

Ovo su neka od samoubistava koja su se u našoj zemlji dogodila samo u poslednjih mesec dana i to otkako je počelo proleće. Ono je, inače, u psihijatrijskom kalendaru Srbije označeno kao godišnje doba sa povećanim brojem samoubistava.

STRAVIČNO: Evo kada deca u Srbiji najčešće pokušavaju da izvrše SAMOUBISTVO!

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" prof. dr Slavica Đukić-Dejanović kaže za Telegraf da ovo jeste period kada se povećava broj onih koji dižu ruku na sebe.

- Statistika kaže da 15 odsto depresivnih osoba izvrši samoubistvo, a da je među onima koji imaju bolesne promene raspoloženja bez razloga taj procenat još veći. Pogoršanja ovakvih pacijenata su sezonskog karaktera i vezuju se za proleće i jesen. Tako da proleće jeste, zapravo, godišnje doba u kojem su rizici nešto veći - kaže prof. Đukić Dejanović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

HAOS U SELU BUBANJ: Žena se ubila, rođaci TUKLI EKIPU HITNE POMOĆI!

Srbija, u kojoj godišnje 1.400 osoba digne ruku na sebe, a dnevno četiri, zauzima 13. mesto u svetu po suicidu i nalazi se u grupi zemalja sa visokom stopom samoubistava - zajedno sa Litvanijom, Ukrajinom, Slovenijom, Finskom, Danskom, Mađarskom i Hrvatskom.

OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO OCU, PA SE OBESIO: Novi detalji velike tragedije u Kaluđerici

Od 1953. do 2008. godine u Srbiji je sebi život oduzelo ukupno 66.700 osoba, i od tada broj onih koji su počinili suicid je u konstantnom porastu. Poređenja radi, 1953. u Srbiji je bilo 725 samoubistava, 2007. se ubilo 1.354,  a 2008. na ovaj korak se odlučilo 1.290 osoba. Istorijski maksimum zabeležen je 1992. godine kada se ubilo njih 1.638. 

Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Švancara - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Švancara - ČIF

Pored toga što više samoubistava izvrše muškarci u odnosu na žene, suicida ima najviše u Vojvodini, a najmanje na jugu Srbije. Najviše samoubistava se počini sa Brankovog mosta gde svake godine oko 40 osoba reši da okonča život skokom.  

NEZAPAMĆEN HOROR U BEOGRADU: Stan iz koga je Zvezdan skočio u smrt, KRIJE JEDNU STRAVIČNU TAJNU! (FOTO)

Stručnjaci kažu da potencijalne samoubice mogu da se prepoznaju. Naša sagovornica objašnjava da oni uvek šalju signale okolini. Nažalost, dok ih jedni ne primete, drugi ih ne protumače, u svakom slučaju, izostaje reakcija koja bi mogla da ih spreči u nameri.

Foto-ilustarcija: Profimedija Foto-ilustarcija: Profimedija

- Najveći broj onih koji izvrše samoubistvo prethodno, na neki način, stavljaju to do znanja - pišu oproštajna pisma ili govore o bezvrednosti života. Uvek se prvo u dušama i mislima takvih osoba rađaju bolesne ideje o bezvrednosti života. Zatim, govore i o tome kakav bi bio njihov kraj, obilaze mesta ili biraju sredstva sa kojima bi trebalo to da urade. To je sve neki period apela i poruka okolini - navodi Đukić Dejanović.

Foto: Profimedija Foto: Profimedija

Neke od izjava koje ponavaljaju potencijalne samoubice, jesu i: "E, ne znaš ti šta su pravi problemi",  "Nije mi ni do čega", "Ne planirajte me ni za šta!". Znak može biti i ako osoba počne drugima da poklanja svoje stvari koje su joj bile značajne.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Melb

    9. april 2016 | 09:51

    Premalo ljubavi u Srbiji, zato ljudi malo volite oko sebe, bice svima lepse!

  • Kiki

    9. april 2016 | 09:55

    Svi zdravi covek bi rekao ne fali im bas nista ali na prvi pogled Od kad su Fenicani izmislili novac on je pokretacka snaga drustva : Para vrti gde burgija nece" .Kad covek nema osnovno sredstvo za zivot odlucuje se na sve A neko nam je smanjio izvor prihoda bez obzira sto se mi za to mucimo ili smo se ceo zivot mucili Jos nam maze oci nekakvim lazima-a mi najgori u Evropi ali on je tu jer su neki glasali za njega E tim ? na dusu ( ako dusu imaju ) idu svi ovi zivoti jer se oni nisu ubili muka ih je ubila .Bice belaja kad to stigne na naplatu nekima koji su glasali.

  • Tatjana

    9. april 2016 | 22:39

    I ovako nas je sve manje...Bože dragi spasi sav Srpski rod !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA