SANDERS ĆE TUĆI HILARI 7. PUT ZA REDOM: Glasanje u Vajomingu je uvod u bitku za Njujork, najvažniju do sada (VIDEO)

Istraživanja javnog mnenja nisu rađena za ovu saveznu državu zato što donosi jako malo delegata, tek 18, od kojih su četiri superdelegati, ali to ne znači da nije važna. Jako je važna jer se za deset dana glasa u Njujorku, a pobeda u Vajomingu je odskočna daska

  • 0

Ne postoji ni jedna jedina anketa vezana za izbore u Vajomingu, čiji građani koji su članovi Demokratske partije danas imaju priliku da iskažu svoje mišljenje o tome ko bi trebalo da bude zvanični kandidat njihove političke organizacije na predsedničkim izborima koji će se održati u novembru.

Međutim, uprkos nedostatku istraživanja javnog mnenja, posebna pozicija u kojoj se ova savezna država nalazi (ne geografski, već vremenski što se izbora tiče, na samo deset dana od bitke za Njujork koja će biti presudna i koja će verovatno odgovoriti na pitanje da li Berni Sanders može da preotme nominaciju od Hilari Klinton) dovela je do toga da se oba kandidata žestoko bore za glasove u njoj.

Nakon što je pobedio na primarnim izborima u Viskonsinu u utorak, Berni ulazi u kokusne izbore u Vajomingu sa šest pobeda u poslednjih sedam glasanja, i kako se kraj celog ovog procesa približava i nazire, sve je važnije za simpatičnog senatora iz Vermonta da održi taj momentum ako želi da iz ovog nadmetanja izađe kao pobednik tamo u julu, na Nacionalnoj konvenciji demokrata koja će se održati u Filadelfiji.

Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP Berni Sanders. Foto: Tanjug/AP

Razlog zbog čega anketa nema u Vajomingu je vrlo jednostavan: ova država šalje samo 18 delegata na pomenutu konvenciju, od čega su četiri superdelegati koji mogu da glasaju po svom nahođenju, a to nahođenje po običaju znači da će glasati za Klintonovu.

Sa druge strane, Njujork, gde se glasa 19. aprila, daje skoro 300 delegata. Vajoming je zato važan za Sandersa jer je za njega neophodno da u "Veliku jabuku" uđe sa tim impulsom u džepu, jer ako sa velikom razlikom uspe da pobedi bivšu prvu damu...

... Pa, recimo da će ne samo uspeti da dođe na puškomet što se tiče ukupnog broja delegata, već će i demokrate u Kaliforniji i Pensilvaniji vrlo verovatno krenuti njegovom "revolucionarnom" stazom (koja i nije toliko revolucionarna jer nema ničeg revolucionarnog u besplatnom univerzitetskom obrazovanju i opštoj zdravstvenoj zaštiti).

Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP

No, bez obzira na to što ankete ne možemo da vam predočimo, ankete i rezultati u okolnim državama pružaju nam mogućnost da pogodimo šta će se desiti.

Sander će pobediti.

Barem bi tako trebalo da bude.

Proklintonovska medijska mašinerija neprestano ponavlja da Sanders prolazi dobro u državama u kojima su belci većina, ignorišući činjenicu da se uopšte ne radi toliko o boji kože već o stepenu progresivnosti; uostalom, postoji mnogo Afroamerikanaca koji ga podržavaju. Istina je da je Hilari dobro prodala priču o tome da je nastavljač lika i dela Baraka Obame, ali to nije toliko presudno.

Bilo kako bilo, Vajoming jeste belačka teritorija, pritom su i tamošnje demokrate liberalne (treba naglasiti da republikanci dominiraju ovom federalnom jedinicom već pola veka), a države u kojima je Sanders počistio suprugu Bila Klintona su u okruženju: Ajdaho, Juta, Kolorado, Nebraska, Kanzas, Vašington, Oklahoma...

Treba takođe reći i da je Sanders lično bio u Vajomingu dok je Hilari poslala muža.

Noćas ćemo saznati rezultate.

Što se republikanaca tiče, oni glasaju sledeći put tek 19. aprila, kao i demokrate, i kao i demokrate, glasaju u Njujorku.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA