Britanski premijer objavio svoje poreske prijave zbog skandala o "Panama papirima"

Britanski premijer je uvučen u kontroverzu nakon što je otkriveno da je njegov pokojni otac, Ijan Kameron, imao ofšor investicioni fond, koji je bio klijent firme koja u Velikoj Britaniji ne plaća nikakav porez

  • 1

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron objavio je pregled svojih poreskih prijava, koje pokrivaju proteklih šest godina, u pokušaju da smanji bes koji je izazvan skandalom o "Panama papirima".

I KAMERON IMAO POSLA SA OFŠOR KOMPANIJAMA: Imao sam 30.000 funti koje sam čuvao tamo

"Panama pejpers" su prošle nedelje izazvale pravu pometnju kada su objavljena dokumenta advokatske firme "Mosak Fonseka", u kojima su mnoge ličnosti visokog profila koristile usluge "poreskih rajeva".

Britanski premijer je uvučen u kontroverzu nakon što je otkriveno da je njegov pokojni otac, Ijan Kameron, imao ofšor investicioni fond, koji je bio klijent firme koja u Velikoj Britaniji ne plaća nikakav porez.

Foto-montažaa: Profimedia/Corbis, Wikimedia Foto-montažaa: Profimedia/Corbis, Wikimedia

Nakon nekoliko dana nepotpunih odgovora iz Dauning strita da li je premijer imao korist od fondova, na kraju je priznao da je imao i sada je objavio podatke, koji pokrivaju poreske godine (od 2009./2010. do 2014./2015.). Na ovaj način, Kameron je pokušao da bude više "otvoren i transparentan".

Kameron i njegova žena su napravili dobit od 19.000 funti od prodaje akcija u Investicionom fondu Blermor 2010. godine, i podaci pokazuju da je proglasio 9.501 funti udela u dobiti, što je ispod praga za kapitalnu dobit (10.000 funti u to vreme).

Međutim, dokument takođe otkriva da je premijer primio 500.000 funti bez poreza od svojih roditelja, što je izazvalo novi bes.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kameron je 2011. nasledio 300.000 funti od svog pokojnog oca, a pošto je bilo ispod dozvoljenog praga, nije plaćen porez na nasledstvo. Međutim, u istoj godini, poreska prijava pokazuje da je primio dve uplate od 100.000 funti od svoje majke Meri Kameron.

Džon Mekdonel ukazao je da je britanski premijer nasledio 500.000 funti od svojih roditelja i da nije morao da plati porez.

- Ovo nije bila sjajna nedelja. Znam da je trebalo bolje da reagujem, mogao sam to bolje - rekao je Kameron na prolećnom forumu svoje Konzervativne stranke u Londonu.

- Znam koje pouke treba da izvučem i izvući ću ih. Ne krivite Dauning strit 10 ili bezimene savetnike, krivite mene - rekao je on.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Priznanje je usledilo nakon višednevnih pritisaka posle objavljivanja takozvanih "Panamskih papira".

- Imali smo 5.000 jedinica u Investicionom fondu Blermor, koji smo prodali u januaru 2010. godine. Njihova vrednost je bila oko 30.000 funti (37.000 evra) - rekao je Kameron televiziji ITV.

- Ovo su činjenice: kupio sam akcije u jednom fondu - akcije su kao bilo kakve druge i platio sam porez na njih na isti takav način. Prodao sam te akcije. Zapravo prodao sam sve akcije koje sam imao kad sam postao premijer - rekao je Kameron, prenosi AFP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    12. april 2016 | 12:51

    А оно што препишу на жену, децу - то се не рачуна.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA