I KAMERON IMAO POSLA SA OFŠOR KOMPANIJAMA: Imao sam 30.000 funti koje sam čuvao tamo

U toku istraga povodom dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme "Mosak Fonseka"

  • 2

Britanski premijer Dejvid Kameron priznao je danas da je imao 30.000 funti u ofšor fondu koji je osnovao njegov otac, a priznanje je usledilo nakon višednevnih pritisaka posle objavljivanja takozvanih "Panamskih papira".

- Imali smo 5.000 jedinica u Investicionom fondu Blermor, koji smo prodali u januaru 2010. godine. Njihova vrednost je bila oko 30.000 funti (37.000 evra) -  rekao je Kameron televiziji ITV, a prenosi AFP.

U ponedeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme "Mosak Fonseka".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

"Panamski papiri", koje je razotkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA