ZAŠTO SU TALIBANI NAPUSTILI ISLAMSKU DRŽAVU: Otkrili su pozadinu svoje misteriozne odluke

U Avganistanu se već godinama ratuje, a slika islama koju nudi ISIS mnogim mladima je privlačna

  • 1

Tokom 2015. godine Islamska država se proširila i na Avganistan, gde je ubrzo stekla podršku, naročito među nezadovoljnim talibanima i mladeži te zemlje.

BIĆE OVO DUGA I KRVAVA GODINA: Talibani objavili početak "prolećne ofanzive"

U Avganistanu se već godinama ratuje, a slika islama koju nudi ISIS, mnogim mladima je privlačna. Nakon nekog vremena brutalnost džihadista Islamske države nekima od njih ipak je previše. CNN je napravio ekskluzivan intervju s dvojicom talibana, Arabistanom i Zaitounom, koji su se među prvima pridružili ISIS-u kad se on pojavio u Avganistanu.

Obojica tvrde kako su pristali jer im je prodana dobra priča. Džihadisti ISIS-a ponudili su im bolje oružje od onog koje je koristila njihova grupa koja se u tom trenutku nije nalazila u dobroj poziciji na bojištu. Ubrzo su, tvrde, shvatili da ISIS-u nije cilj pomoći običnim Avganistancima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Oni jednostavno vole obezglavljivanja. Znali su ko je bogat i kome mogu uzeti novac, ko je siromašan i kome će dati izbor - ili će se boriti s njima ili će biti ubijeni - kazali su za CNN, prenosi Index.hr.

- Oni su jednostavno prebrutalni.

Dobro se sećaju trenutka u kojem su požalili priključivanje ISIS-u.

Foto: ISIS Foto: ISIS

- Sećam se kad su obezglavili sedam osoba na lokalnoj pijaci. Među njima je bilo i vladinih službenika kao i pakistanskih talibana. Tela su samo odbacili sa strane, nisu ih pokopali. To je vrlo ne-islamski.

- Najgore mi je bilo kad sam saznao da ako umrem u borbi, moju ženu i decu neće poslati mojoj rodbini, nego će ih zadržati u nekakvom kampu - rekao je Arabistan.

Što se tiče borbe zapadne koalicije protiv džihadista, dvojica talibana kažu - najdelotvorniji su američki napadi dronovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA