DANAS SU KLJUČNI IZBORI U NJUJORKU: Tramp, Hilari, Sanders, Kruz i Kejsik se tuku u srcu sveta (FOTO)

Ako je verovati anketama, Hilari Klinton i Donald Tramp će ostvariti ubedljive pobede na današnjim unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Njujork i time verovatno zacementirati svoje nominacije. Ali...

  • 3

Nakon desetak dana pauze - tokom koje su se kandidati borili međusobno jedni protiv drugih a neki i sami sa sobom - nastavlja se do sada neviđeni cirkus koji prati tok unutarstranačkih izbora u Americi koji za cilj imaju osvajanje predsedničke nominacije u obe najveće tamošnje partije.

Danas se izbori održavaju u državi Njujork, koje je grad Njujork najmnogoljudniji deo, i to i u jednom i u drugom taboru, tako da će najblaže rečeno biti veselo.

Krenimo od Demokratske partije.

Presek svih anketa, kao i sve ankete kada se pogledaju pojedinačno, daju ogromnu prednost bivšoj prvoj dami, bivšoj senatorki i bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton nad senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Što se tiče pomenutog preseka, radi se o 53,6 odsto naprema 41,6 odsto, što je razlika od 12 odstotaka. Ako se ispostavi da su ove prognoze tačne, kandidaturu 74-godišnjeg šampiona mladih, Bernija, može da spasi samo čudo.

Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug / AP

Naravno, ima još mnogo da se "igra" do jula, ali ako Sanders izgubi sa tolikom razlikom glasači u državama koje dolaze mogli bi odlučiti da je njegova kampanja propala.

Zašto je pobeda Bernija Sandersa BITNA ZA SRBIJU, ali i za ostatak sveta (FOTO)

Ako iznenadi i izgubi sa malom razlikom, e, to je već druga priča, i to prevashodno zbog toga što pravo glasa u Njujorku imaju samo registrovane američke demokrate, i ne može da glasa ko god želi; poznato je da Hilari dobro prolazi među onima koji su već dugo aktivni u političkom životu, dok je Sanders animirao mlade koji do sada nisu participirali na izborima, zbog čega bi i "remi" mogao da okrene sve naglavačke u njegovu korist.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Bernijeve pristalice ne gube veru i nadu, a noćas ćemo saznati ima li za to osnova. Dobro za njega je to što je nedavno odlučio da skine rukavice i da celoj Americi razotkrije Hilari Klinton, kao i to ko je finansira, ali je loše za njega što je sa tim prekasno počeo.

BOG PODRŽAO BERNIJA: Čudo na Sandersovom skupu će vas ostaviti bez teksta (VIDEO)

Ako međutim uspe da iznenadi sve i da pobedi Hilari (kao što je uradio u Mičigenu, kada su sve ankete pokazivale da gubi ubedljivo), pa makar i sa malom razlikom, to će biti nokaut za suprugu Bila Klintona i uragan u njegova leđa.

Berni Sanders. Foto: Tanjug / AP Berni Sanders. Foto: Tanjug / AP

Treba imati u vidu i to da se u Njujorku deli ogroman broj delegata, čak 247, što je idealna prilika za Sandersa da svoju protivnicu sustigne po tom pitanju (ako iznenađenje bude još veće i on pobedi ubedljivo), budući da je ona ubedljivo pobeđivala na tzv. Dubokom Jugu gde su većina Afroamerikanci (koji veruju da je samo ona naslednica Baraka Obame).

KAKO FUNKCIONIŠU STRANAČKI IZBORI U AMERICI: Sve što bi trebalo da znate, na jednom mestu (FOTO)

Što se tiče Republikanske partije, Donald Tramp vodi ubedljivo po svim anketama; presek mu daje 53,1 odsto, na drugom mestu je Kejsik sa 22,8 odsto, a na trećem Kruz sa 18,1 odsto. Ovom poslednjem se obila o glavu priča o "njujorškim vrednostima" o kojima je govorio sa prezirom ne bi li se umilio najkonzervativnijim segmentima srednjeg zapada i Juga Sjedinjenih Država.

Donald Tramp. Foto: Tanjug / AP Donald Tramp. Foto: Tanjug / AP

Uprkos svemu što je izgovorio i uradio, Tramp je nakon samo jedne pobede i četiri poraza u poslednjih pet nadmetanja (Arizona, Juta, Viskonsin, Kolorado, Vajoming), ponovo na čelu kolone što se anketa tiče, ovoga puta u svojoj rodnoj državi i rodnom gradu, Njujorku.

NIKAD “LUĐI” IZBORI U AMERICI: Prvi Kubanac, Jevrejin, Hrvat, žena ili milijarder će ući u Belu kuću (FOTO) (VIDEO)

Ako kontroverzni milijarder ne bude pobedio, biće to veliko iznenađenje jer je objektivno gledano to praktično nemoguće (nijedna anketa ne može da omaši baš za 30 odstotaka). Biće iznenađenje čak i ako bude pobedio sa razlikom manjom od 20 odsto u odnosu na drugoplasiranog, pa čak i ako bude manje od 25 odsto.

Prema tome, na republikanskoj strani je jasno šta će da se desi. Kako će to uticati na dalji tok izbora u toj partiji, samo će vreme pokazati.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    19. april 2016 | 12:41

    Koliko je zinula da bi se nasmejala,pravi lazni osmeh...

  • Isko

    19. april 2016 | 12:24

    Putujući cirkus, stigao je u vaš grad. Ako je ovo, ono što treba ostatak sveta da gleda i ponavlja kao praksu, onda je to stvarno ludo. Ta demokratija je čista obmana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA