STROGA PRAVILA ZA RIJALITIJE: Stručnjaci traže da se zabrani učešće osobama sa lošom reputacijom!

- Mi već imamo nasilje u društvu, mora da se vodi računa i o nasilju u medijima - kaže sociolog Ratko Božović

  • 9

Glavni problem sa rijaliti programima je to što oni idu uživo, pa regulatorno telo ne može da se bavi njima, zaključak je konferencije za novinare "Komparativna pravna analiza o regulaciji rijalitija".

MAJKO MILA! Ovoliko para su Jelena Golubović, Stanija i Maja zaradile od rijalitija! (FOTO)

Regulatorno telo mora da deluje nezavisno od države, pa mora da postoji prostor kako bi se sve dobro razmotrilo, ali i da postoji izgrađen sistem sankcija.

U Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj je situacija drugačija nego u Srbiji, jer kod nas postoje detaljni zakoni, ali regulatorno telo nema pravo da iznosi finansijske kazne, za razliku od drugih zemalja.

ZAŠTO JE KRISTIJAN NAJVEĆA TV ZVEZDA U SRBIJI? Pitali smo stručnjake, OBAVEZNO pročitajte šta su rekli!

- Regulatorno telo mora da da savet o nečemu što bi trebalo da bude emitovano. Moj savet je da se, kada su u pitanju rijaliti programi, obrati pažnja na savete, ugovore, angažovanje maloletnika, da se ograniči izolacija, provere učesnici... Moraju da postoje strogi kriterijumi, i da se zabrani učešće licima sa lošom reputacijom - rekao je na konferenciji za novinare Tim Sater, ekspert za medijske politike i regulacije iz Velike Britanije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ljubiša Kuvekalović, pravni savetnik REM-a, rekao je da su postojale određene mere kada su rijaliti programi u pitanju, ali da je 2014. godine donet zakon koji je predvideo da se emituju rijaliti programi u kojima učestvuju osobe željne slave, koje maloletnici vide kao uzore, a 2015. godine problem rijalitija je kulminirao kada su tri emitera emitovala rijaliti.

ZABRANA ZA FARMU, PAROVE I VELIKOG BRATA! Nema više SEKSA i PSOVANJA!

Sociolog Ratko Božović osvrnuo se takođe na problem rijalitija i problem društva uopšte.

- Mi već imamo nasilje u društvu, mora da se vodi računa i o nasilju u medijima. Problematično je toliko zauzimanje prostora u medijima da se zapitamo da li ima još nesto na programu osim rijalitija. Treba uraditi redukciju tog tipa, jer je mera bitna -  rekao je Božović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samoneko

    19. april 2016 | 14:45

    Dobro ste se setili da tražite, devojke namerno lupaj gluposti da bi bile ko Oro, strašno, kupuju knjige zorane sa nekim h, spasavajte nam decu

  • •Ja sam•

    19. april 2016 | 14:23

    Ajmo reci u dela,dosta ste samo pricali!

  • xxx

    19. april 2016 | 16:19

    Pa niko ne bi ni ucestvovao jer su tu uglavnom oni sa losom reputacijom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA