• 13

RUSI ŽALE ZA SOVJETSKIM SAVEZOM: Većina bi želela da se vrati socijalizam

Sociolozi su utvrdili da većina građana (58 odsto) želi obnavljanje Sovjetskog Saveza i tadašnjeg sistema, ali da 44 odsto smatra da je to nerealno

  • 13

Većina Rusa žali zbog raspada Sovjetskog Saveza i želi njegov povratak, kao i tadašnji socijalni sistem, rezultati su danas objavljene ankete nezavisnog Levada centra.

STRAVIČNO OSTRVO LJUDOŽDERA: Ovo je najgori zločin koji su Sovjeti počinili prema svom narodu

Anketa je pokazala da 51 odsto Rusa smatra da je raspad Sovjetskog Saveza mogao da se izbegne i da 56 odsto žali zbog toga što se dogodilo.

Sociolozi su utvrdili da većina građana (58 odsto) želi obnavljanje Sovjetskog Saveza i tadašnjeg sistema, ali da 44 odsto smatra da je to nerealno.

Levada centar navodi da svaki treći građanin (31 odsto) ne bi želeo povratak socijalizma.

Hram Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi. Foto: Flickr/Ana Paula Hirama

Hram Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi. Foto: Flickr/Ana Paula Hirama

Sadašnji procenat stanovništa Rusije koji oseća nostalgiju za sovjetskim vremenima najviši je od 2010. Istorijski maksimum tog pokazatelja bio je u decembru 2010, kada je za Sovjetskim Savezom žalilo 75 odsto Rusa, naveo je Levada centar.

Da je raspad SSSR bio neizbežan smatra trećina stanovnika (33 anketiranih), a 17 odsto nije moglo da formuliše odgovor, pokazala je anketa.

Levada centar je, takođe, saopštio da je deo građana koji pozitivno ocenjuju ulogu sovjetskog vođe Vladimira Iliča Lenjina za poslednjih deset godina porasla sa 40 odsto na 53 odsto.

Anketa je sprovedena od 25. do 28. marta ove godine na reprezentativnom uzorku sa statističkom greškom do 3,4 odsto, navodi taj centar.

(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladoni

    Ništa čudno, i kod nas 90% žali za Jugom

  • Марко

    Од овог комунизма и натоа ПОВРАЧА МИ СЕ

  • pravoslavac

    Sta je ovo jel ovi nenormalni rusi oce ponovo da naprave komunizam pa ako ga naprave to ce biti gore od nato pakta . Jedva da smo preziveli nato bombardovanje jos ovi kreteni oce komunizam sigurno im ne odgovara pravoslavna vara pa oce da budu komunjare . Komunisti,fasisti,nato sve je to isto .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima