OVE ŽENE ŽIVE JAKO DOBRO OD POSLA KOJI NIJE "NAJISPRAVNIJI": Kako su njih dve "prevarile" sistem (FOTO)

- Sreća moja pa sam fakultet završila svojim radom i učenjem, te sada imam znanje na prodaju, onima koji žure da "odrade" školu i što pre se zaposle. Neke posao već čeka - kaže Suzana

  • 9

Njih dve se razumeju u saobraćaj, ekonomiju, evropske integracije, aranžiranje, informatiku, privredu država Evropske unije. One su do sada položile mnogo ispita, diplomirale na po nekoliko fakulteta, mada jedna od njih "svoj" fakultet nikada nije privela kraju.

Sezona za njih upravo počinje! One pišu diplomske radove za srednje škole i fakultete i time pojačavaju kućni budžet, tek da bi platile račune.

Suza je fakultetski obrazovana, bez posla. Piše radove za one koji će možda radno mesto imati pre nje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Završila sam državni fakultet pre dve godine, bez obnavljanja godine i pauza. Moji roditelji su jedva finansijski podneli i redovno studiranje. Seminarske i diplomske radove počela sam da pišem kada sam se suočila sa činjenicom da nema para ni za račune. Sreća moja pa sam fakultet završila svojim radom i učenjem, te sada imam znanje na prodaju, onima koji žure da "odrade" školu i što pre se zaposle. Neke posao već čeka - kaže sa gorčinom u glasu Suza.

Ona je svoje oglase o ponudi za pisanja radova upravo obnovila, jer sezona počinje, i za srednje škole i za fakultete.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Dolaze mi mladi ljudi koji i ne znaju šta im treba, hoće li tekst u vordu ili prezentaciju. Donesu mi spisak literature, čak i nečiji rad, da vidim kako to sve treba da izgleda. Ipak, njima na kraj pameti nije bilo sami da pokušaju. Imala sam slučaj da uveče devojci predam rad koji ona sutra brani. Kada će ga čitati, kako će ga prezentovati, pitam se. Nije me zvala, znači da je "prošla"- kaže Suza.

Ona objašnjava da je i u "biznisu", u kome je nesrećnim slučajem, najvažnije uraditi posao kako treba, jer jedna mušterija šalje drugu, a ona treću.

- U ovom poslu je bitno biti pošten i odgovoran, i u ovom poslu se na prvom mestu vrednuje znanje i zalaganje, ma koliko to cinično zvuči - kaže uz još ciničniji osmeh Suza.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njena "koleginica" sa druge strane grada, Ivana, dve decenije je starija. Svoj fakultet nije okončala, ali je pisala diplomske radove za bar nekoliko visokoškolskih ustanova. Celu stvar vidi daleko smirenije nego Suza. Ivana misli da mnogo studenata plaća seminarske radove jer imaju utisak da ih niko i ne čita, ali i zbog toga što tako štede vreme za spremanje ispita.

- Radim i za srednjoškolce i za studente. Mada sam davno studirala društvene nauke, i bavila se istorijom i pravima, pisala sam radove o saobraćaju, o uticaju evropskih integracija na privredu Srbije, o aranžiranju. Mnogi od klijenata mi donesu deo potebnog štiva, a mnogo toga pronalazim na internetu. Volim da istražujem, čitam, neke teme su mi se baš svidele, mnogo sam naučila. Šteta što nisu i moji klijenti - kaže Ivana.

diplomski, seminarski radovi Foto: Telegraf

Sagovornice Telegrafa ne žive od ovog posla, on im je samo "štaka" u trenucima kada ostanu bez posla ili im kasne plate. Zarađuju oko 4.000 dinara nedeljno. Obe kažu da im mladi klijenti često priznaju da su im roditelji dali novac da plate radove i da ih podržavaju u ovoj kupovini.

Seminarski radovi, bez prezentacije, u Kragujevcu koštaju oko 1.500 dinara, a sa prezentacijom u pauer pointu 2.000. Maturski radovi koštaju od 2.000 do 2.500 dinara, sa prezentacijom zavisi od dogovora. Diplomske radove Suza i Ivana rade za 50 do 70 evra, mada sve zavisi od zahteva klijenata.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joe

    25. april 2016 | 18:57

    Koliko je znanje danas jeftino,pa ove zene treba da povecaju cene.za bar 500%.Ako vec ne zele da uce ti buduci naucnici neka i plate papreno.Koliko smo pali kao drustvo kad neradnici i nepismenjakovici placaju pametne i pismene ljude.

  • Milence

    25. april 2016 | 18:49

    Znanje se isplati. Na ovaj ili onaj nacin.

  • Dragana

    25. april 2016 | 20:00

    Ne naplacuju dovoljno koliko bi trebale....mlatni ti po dzepu sve one lezilebovice,koji prodaju maglu I nece da uce...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA