UHAPSILI PERU DETLIĆA: Turska tvrdi da je ptica izraelski špijun!

Izraelci tvrde da je ptica u rutinskoj kontroli obeležena pre četiri godine, i dodaju da ovo nije prvi put da se u muslimanskim zemljama ptice "hapse" zbog navodne špijunaže

  • 1

Stanovnici jednog sela na jugoistoku Turske poverovali su da su pronašli pticu koju Izrael koristi kao špijuna, piše najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot". List prenosi da je pokrenuta istraga u Ankari pre nekoliko dana nakon što je jedan farmer pronašao mrtvu pticu selicu "merops apiaster" - pčelaricu u svom polju.

Na jednoj nozi ta ptica tropskih boja imala je metalni prsten na kome je pisalo "Izrael", a nakon što je, kako prenosi list, zaključeno da su nozdrve ptice neubičajeno velike i da možda nose mikročip koji su postavili izraelski obaveštajci za špijunažu, pozvana je policija.

Ptica je odneta na ispitivanje vladinim ekspertima, i nakon toga proglašena je bezbednom.

Regionalna kancelarija turskog ministarstva poljoprivrede ispitala je ptičji leš i nastojala da uveri stanovnike sela kraj grada Gaziantepa da je uobičajeno u ornitologiji da se ptice obeležavaju kako bi se pratile njihive migratorske putanje.

U jednom trenutku angažovana je i jedinica za kontraterorizam, navodi list.

Zvaničnik ministarstva rekao je novinarima da nije bilo lako uveriti lokalnu policiju da ta mala ptica ne predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost i da nije doletela u Tursku u špijunsku misiju.

Vesti o ptici-špijunu proširile su se brzo među turskim ornitolozima, a obavešteni su izraelski eksperti.

Društvo za zaštiti prirode u Izraelu je saopštilo da je ptica obeležena pre četiri godine i da je to bio rutinski potez.

Joav Perlman iz Centra za posmatranje ptica u Izraelu objasnio je da na severu te zemlje živi velika populacija ovih ptica i da je za mnoge jevrejska država stanica pri seobi.

- One, inače, lete i preko Turske, južne Evrope i Rusije. Turske vlasti mogu da odahnu, to nije špijun - rekao je Perlman.

Izraelski zvaničnici podsećaju da nije prvi put da se ptice koje slete u muslimanske zemlje u sklopu seobe "hapse" zbog navodne špijunaže.

U januaru prošle godine Saudijska Arabija je pritvorila orla koji je imao izraelsku oznaku. On je zapravo nosio GPS transmiter na kome je pisalo "Telavivski univerzitet" i optužen je za "cionističku špijunsku zaveru".

Što se Turske tiče, odnosi s Izraelom naglo su pogoršani u proleće 2010. godine nakon što je devet Turaka propalestinskih aktivista ubijeno u upadu izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod, koji je nosio pomoć Gazi u pokušaju da probije izraelsku blokadu te palestinske teritorije.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • korto malteze

    18. maj 2012 | 22:53

    stancuje area 51 braco,sve sto se krece i leti moze da spijunira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA