TRAMP I HILARI DANAS OSVAJAJU INDIJANU: Da li je trka za predsedničku nominaciju zapravo završena? (FOTO)

Trampu sve ide na ruku: i otvoreni primarni izbori na kojima svako može da glasa, i to što pobednik uzima sve delegate, pa čak i ankete. One idu na ruku i bivšoj prvoj dami u demokratskom taboru, i mnogi već misle da je Sandersova borba gotova, iako on to neće da prizna

  • 5

Kao što smo prošlog utorka najavili, glavni pretendenti na predsedničke nominacije, Donald Tramp i Hilari Klinton, počistili su svoje rivale na američkim unutarstranačkim izborima koji su se tog dana održavali u saveznim državama Konektikat, Delaver, Merilend, Pensilvanija i Rod Ajdend.

On je to učinio teksaškom senatoru Tedu Kruzu i ohajanskom guverneru Džonu Kejsiku, ona - vermontskom senatoru Berniju Sandersu.

Taj dan, 26. april, najavili smo kao prekretnicu i nismo pogrešili; što se tiče trke u Demokratskoj partiji, sve je u suštini gotovo i Hilari Klinton više nije, realno gledano, ugrožena šampionom egzistencijalno ugrožene mladeži, popularnim Bernijem.

Sa druge strane, nominacija Donalda Trampa možda i dalje nije gotova stvar, i verovatno neće ni biti do samog kraja (što smo takođe najavili), ali je barem izvesno da će na Nacionalnu konvenciju svoje Republikanske partije koja će se u julu održati u Klivlendu, doći kratak za vrlo malo delegata koji su mu potrebni za većinu.

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

Koliko tačno kratak zavisi od dešavanja koja počinju danas: primarnim izborima u Indijani.

Što se tiče republikanaca, u igri je osvajanje 57 delegata, a Trampu na ruku idu dve činjenice.

Prvo, izbori su otvoreni, što znači da svako može da glasa, bio član partije ili ne; mada, to mu prošlog utorka nije predstavljao problem, jer je pobedio svuda a izbori su bili zatvoreni.

Džon Kejsik. Foto: Tanjug/AP/ST. PAUL PIONEER PRESS OUT; MAGS OUT; TWIN CITIES LOCAL TELEVISION OUT Džon Kejsik. Foto: Tanjug/AP/ST. PAUL PIONEER PRESS OUT; MAGS OUT; TWIN CITIES LOCAL TELEVISION OUT

Drugo, pobednik dobija sve delegate; pobednik ne mora da uzme većinu glasova partijskih članova, dovoljna je relativna većina.

Trampu na ruku idu i ankete, koliko god varljive bile. Presek svih anketa pokazuje da ima podršku 42 odsto republikanaca, dok Kruz na drugom mestu ima podršku 32,7 odsto, a Kejsik 15,8.

Ponovimo da je to presek svih anketa; one najnovije mu na ruku idu još više, pošto je po jednoj na 44 odsto a Kruz na 27, dok je po drugoj na 49 odsto a Kruz na 34.

Foto: Tanjug/AP Donald Tramp. Foto: Tanjug/AP

Čini se da je dogovor između Kruza i Kejsika, po kome se ovaj drugi povukao iz kampanje u Indijani, propao. Pre svega zato što Kejsik nije pozvao svoje pristalice da podrže Kruza, ali i zato što ga one verovatno ne bi ni poslušale jer je umerenim republikancima i Kruz odbojan koliko i Tramp.

Džabe su krečili, što se kaže.

Na demokratskoj strani, Indijana donosi 92 delegata; Klintonova u preseku ima podršku 50 odsto glasača, dok je na Sanders na 43,2. On nešto bolje stoji u najnovijoj anketi En-Bi-Si-ja i Vol strit žurnala, po kojem je na 46 odsto (dok je ona ostala na 50).

Hilari Klinton. Foto: Tanjug/AP Hilari Klinton. Foto: Tanjug/AP

Međutim, senatoru iz Vermonta to ništa ne znači. Da bi imao ikakvu šansu za konačni trijumf potrebne su mu ubedljive pobede, sa preko 65 odsto glasova, od danas do kraja. Pošto Kalifornija zbog broja stanovnika donosi skoro polovinu preostalih delegata koje treba osvojiti, ako bi tamo pobedio sa samo pet odsto glasova razlike, morao bi u svim ostalim državama da uzme ne manje od 75 odsto.

To jednostavno nije realno, iako se čuda, srećom, dešavaju.

Čak i njegovo uzdanje u to da će naterati tzv. superdelegate - koji nisu dužni da glasaju po volji većine u svojim saveznim državama, već mogu da glasaju kako oni hoće, a koji su do sada dali gotovo jednoglasnu podršku bivšoj prvoj dami, podršku bez koje ona verovatno neće imati većinu na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije koja će se održati u Filadelfiji - da promene stranu i podrže njega zvuči kao iluzija.

Suzan Sarandon je jedna od brojnih slavnih ličnosti koje su podržale Bernija Sandersa. Foto: Tanjug/AP/Michael Bryant/The Philadelphia Inquirer Suzan Sarandon je jedna od brojnih slavnih ličnosti koje su podržale Bernija Sandersa. Foto: Tanjug/AP/Michael Bryant/The Philadelphia Inquirer

Čak i da nije iluzija, stručnjaci su izračunali da bi ona svejedno imala prednost.

Sistem jednostavno ne funkcioniše po liniji pravde, već po liniji topuza.

Izgleda da će američka deca morati da sačekaju na besplatno univerzitetsko obrazovanje još neko vreme, kao i na opštu zdravstvenu zaštitu.

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA