NATO ŠALJE TRUPE NA BALTIK: Da li se sprema okršaj Amerike i Rusije?

Američki ministar odbrane Ešton Karter je istakao da saveznici razmatraju mogućnost slanja četiri bataljona, što je oko 4.000 vojnika

  • 24

NATO razmatra uspostavljanje rotacionih kopnenih snaga u zemljama Baltika i Poljske, izjavio je američki ministar odbrane Ešton Karter.

AMERI VRŠE VOJNI PRITISAK NA RUSE: Ratni razarač SAD doplovio do Putinovih teritorija na Baltiku

- To je jedna od ideja o kojoj se raspravlja - rekao je Karter novinarima tokom leta iz Vašingtona za Štutgart, gde će danas prisustvovati ceremoniji postavljanja novog komandanta Komande američkih snaga za Evropu, generala Kurtisa Skapartoja.

On će na toj funkciji zameniti Filipa Bridlava koji je u više navrata javno upozoravao da Rusija predstavlja potencijalnu pretnju za stabilnost Evrope, prenela je agencija AP.

Karter je naveo da saveznici razmatraju mogućnost slanja četiri bataljona, što je oko 4.000 vojnika.

To su dodatne i odvojene snage od 4.200 vojnika koje će SAD, kako su odlučile, uputiti u istočnu Evropu u februaru sledeće godine. Karter je naveo da će se rasprava o ovoj ideji nastaviti i na sastanku NATO u junu.

Komentarišući odnose NATO i SAD sa Rusijom, Karter je naveo da je Moskva odabrala da se udalji od integracija sa Zapadom, ali je dodao da je Amerika voljna da "ostavi otvorena vrata ako se ponašanje Rusije promeni".

Komandant američke mornarice admiral Džon Ričardson izjavio je danas da se nada "normalizaciji" odnosa sa Moskvom u Baltičkom moru gde su ruski avioni presretali američke avione i brodove.

Foto-ilustracija: Wikipedia/U.S. Navy photo by Liz Goettee, Dmitriy Pichugin Foto-ilustracija: Wikipedia/U.S. Navy photo by Liz Goettee, Dmitriy Pichugin

Poslednji incident desio se u petak, kada je ruski Su-27 presreo američki avion za osmatranje RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, podseća AFP. Ovo je bio drugi takav incident u proteklih nekoliko nedelja a Pentagon je susret nazvao "nebezbednim i neprofesionalnim."

Američka mornarica je objavila video snimak ruskog aviona koji leti veoma blizu američkog ratnog broda Donald Kuk, i to u "simuliranom napadačkom položaju."

- Ovo samo povećava šanse za neku vrstu taktičke pogrešne procene. To podiže tenziju u regionu i mi se nadamo nekoj vrsti normalizacije - rekao je Ričardson novinarima u Pentagonu.

On je pozvao Moskvu da se pridržava pomorskog sporazuma koji su potpisale SAD i sovjetske sile 1972. godine kako bi se izbegli pomorski incienti i sprečilo da neki takav događaj eskalira.

Ričardson je napomenuo da ne misli da Rusi pokušavaju da izazovu incident, već da "pošalju signal." Moskva je više puta izrazila nezadovoljstvo zbog blizine američkih brodova i aviona njenim granicama. S druge strane ruska aneksija Krima i podrška proruskim snagama u istočnoj Ukrajini je pojačala tenzije između Rusije i SAD, a NATO je rasporedio hiljade dodatnih vounika u regionu i pojačao patrole i vežbe.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    3. maj 2016 | 12:05

    Kakav cinizam da je Rusija izabrala udaljavanje od Zapada,ja bih rekao da je Zapad izabrao taktiku ponovnog PLJAČKANJA prirodnog bogastva tudjih država.

  • Dejan B.

    3. maj 2016 | 11:37

    Slava Rusiji

  • Kara Djordje

    3. maj 2016 | 16:00

    Kad Ruski i Kineski razaraci stignu na Kubu,i na obale Floride nek Ameri pokazu postovanje i neka se povinuju Ruskim i Kineskim planovima i nek budu dobri a ne da provociraju te vojnike na svojoj granici!Jel zvuci glupo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA