BROD PLOVI BEZ KAPETANA I POSADE: Predstavljeno najveće svetsko nautičko čudo (VIDEO)

Time dronovi i automobili sa automatskim upravljanjem nisu jedini kojima neće trebati vozač, u skorijoj budućnosti, kako se očekuje, neće biti potrebni ni kapetani i brodska posada

  • 0

Pentagon je predstavio najveći svetski brod sa automatizovanim upravljanjem - dužine 132 metra, koji je u stanju da pređe do 10.000 nautičkih milja u potrazi za podmornicama i podvodnim minama, prenosi danas AP.

(VIDEO) Ovako izgleda kada Rusi testiraju NUKLEARNU PODMORNICU! Meta pogođena projektilom "KALIBR"!

Time dronovi i automobili sa automatskim upravljanjem nisu jedini kojima neće trebati vozač, u skorijoj budućnosti, kako se očekuje, neće biti potrebni ni kapetani i brodska posada.

Istraživačka agencija za unapređenje odbrane (DARPA) u saradnji sa ratnom mornaricom će nastaviti sa testiranjem ovog broda naredne dve godine kako bi potvrdili da je njegovo kretanje bezbedno, da reaguje na druga plovila i vešto izbegava sudare.

Za razliku od manjih plovila sa daljinskim upravljanjem, ovaj brod, nazvan "Morski lovac" je apsolutno samostalan u svim faktorima plovidbe.

Printskrin: Youtube/Associated Press Printskrin: Youtube/Associated Press

- Ovo nije brod za uživanje - rekao je portparol DRPA Dzered Adams, dok je stajao u San Dijegu ispred čeličnog plovila, futuristički dizajniranog, oko kojeg su se okupile televizijske ekipe.

"Morski lovac'' se oslanja na radar, sonar, kamere i sistem globalnog pozicioniranja. Bespilotni brodovi će učestvovati u raznim misijama kako bi umanjili broj ljudskih žrtava u oružanim sukobima" rekao je Adams.

Osim vojnih lidera, i pomorske kompanije će pratiti razvoj ovog broda u probnom periodu.

Pomorske kompanije iz Evrope i Azije su zainteresovane za brodove bez posade kako bi drastično smanjili troškove i rešili problem prelaženja okeanskih područja u kojima su česti napadi pirata.

Printskrin: Youtube/Associated Press Printskrin: Youtube/Associated Press

Tokom testiranja, brod će imati ljudsku posadu kao rezervnu, kontrolnu opciju. Ali kada se pokaže pouzdanost, Morski lovac će moći samostalno da putuje mesecima bez prisatajanja.

- Postoji još mnogo prednosti ovog broda koje još nismo razvili - rekao je menadzer softverskog odeljenja Skot Litlfild.

Međunarodni sindikat pomoraca, koji okuplja preko milion brodskih i lučakih radnika, saopštio je da ne veruje da je moguće da bilo kakva tehnologija može da zameni ljudski faktor u predviđanju i reagovanjiu na sve šta može da se desi na otvorenom moru. Postoji i opasnost od napada hakera koji bi mogli da preuzmu konrolu nad celim brodom.

Program za razvoj Morskog lovca je do sada koštao 120 miliona dolara iako zvaničnici DARPA kažu da sada mogu da ga proizvedu i za 20 miliona.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA