IZBORI SU DEFINITIVNO ZAVRŠENI! Evo kada RIK objavljuje KONAČNE REZULTATE

RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata

  • 1

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora trebalo bi da budu saopšteni večeras, a od trenutka proglašenja konačnih rezultata počinje da "curi" rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije.

HAOS NA PONOVLJENIM IZBORIMA! Pogledajte BRUTALNU TUČU na biračkom mestu na Novom Beogradu (VIDEO)

Kako je najavio predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Ðurđević nakon ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, ostaje da pristignu rezultati sa biračkog mesta na Novom Beogradu, gde je došlo do "čarki oko potpisivanja zapisnika", posle čega će RIK, na sednici koja će biti održana oko 21 sat, moći da donese odluku o konačnim rezultatima izbora.

RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrđivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine, odnosno do prestanka manadata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.

SA LJUDIMA KOJI SU NAS OPTUŽIVALI NE ŽELIM NIŠTA DA IMAM: Evo šta je još Aleksandar Vučić rekao o ponovljenim izborima! (VIDEO)

Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici novog parlamenta i imenovan generalni sekretar. Potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika prestaje i zvanično mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Kandidat za predsednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsednika i članova.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA