Upalili smo SVEĆE u SRPSKOJ "INAT CRKVI" par metara od groblja ubijenim Bošnjacima u Srebrenici. Evo šta nam se dogodilo (VIDEO) (FOTO)

Odmah po ulasku u Potočare, a iz pravca Kravica i Bratunca sa obližnjeg brda blista pravoslavna crkva, a niko ne može da kaže da nije baš blizu Memorijalnog centra Potočari

  • 87

SREBRENICA - mesto koje je simbol podela i ratnih razaranja u BiH, dok jedni kada im se pomenu ratni zločini u ovom kraju pomisle na Bratunac, drugi odmah kažu Potočari. Da su na ovom području BiH i dalje veoma jake podele dokazuje i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg  ili "Inat crkva" kako je drugi zovu. Telegraf.rs bio je u ovoj pravoslavnoj bogomolji, zapalio sveću i obišao novi kamen spoticanja mira u regionu!

Pronađeni ostaci 15 bošnjačkih žrtava iz Srebrenice kod Zvornika

Uputili smo se na mesto koje je najkrvaviji simbol građanskog rata u BiH, u Srebrenicu, da potražimo Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg i da vidimo zašto je ona ponovo odnose Srba i Bošnjaka u ovom delu Bosne dovela do ključanja.

VUČIĆ U SREBRENICI: Srpski premijer POKLONIO SE žrtvama rata - Srbija uplaćuje 5 miliona evra POMOĆI! (FOTO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Odmah po ulasku u Potočare, a iz pravca Kravica i Bratunca sa obližnjeg brda blista pravoslavna crkva, a niko ne može da kaže da nije je baš blizu Memorijalnog centra Potočari, gde su sahranjeni posmrtni ostatci ubijenih Bošnjaka u krvavom građanskom ratu u BiH.

GRADONAČELNIK SREBRENICE O VUČIĆU: On je hrabar čovek na čelu države koja prolazi teške procese!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sporna "Inat crkva" kako je mnogi sada zovu nalazi se na privatnom zemljištu Dušana Ilića u Dugom polju ili na Budaku u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari i gradila se više od tri godine, a u "centar" zbivanja došla je izjavom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je rekao ambasadoru SAD da neće da je ruši na zahtev Zapada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

VLADA SRBIJE ODLUČILA: Pet miliona evra POMOĆI za Srebrenicu!

Kako smo se uverili na licu mesta, pri samom ulasku u Potočare nije moguće, a da se na brudu odmah iznad mesta gde su sahranjene žrtve Bošnjaka ne vidi Crkva Vaznesenja Gospodnjeg koja se prosto nadvija nad čitav kompleks Memorijalnog centra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na svega 100 metara pred ulaz u Potočare put vodi u planinu, a iz nje viri "Inat crkva". Do nje vodi pravi seoski kameni put, koji je u veoma lošem stanju i zarastao u šumu i granje.

Odmah po dolasku pred crkvu, koja je bila zaključana uverili smo se da se sa tog mesta od šume ne vidi Memorijalni centar Potočari, ali čim se malo zaobiđe granje nabujale šume vide se grobovi izginulih Bošnjaka.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prekrstili smo se, zapalili sveću i krenuli put Beograda, a šta nam se sve dogodilo na ovom obilasku "Inat crkve" pogledajte u ekskluzivnom videu:

Podsetimo, otvaranje crkve organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Srebrenica, a u udruženjima žrtava smatraju kako će to narušiti međuetničke odnose u tom gradu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sveštenik Aleksandar Mlađenović rekao je da su vernicima ''puna srca radosti'' zbog otvorenja crkve.

Predsednica udruženja ''Majke Srebrenice'' Hatidža Mehmedović kazala je: ''Bilo bi dobro da to može biti bogomolja. Sve može biti, ali bogomolja ne. Ljudi govore da postoji grobnica ispod temelja, na pet-šest metara, ali vreme će pokazati.''

Načelnik općine Srebrenica, Ćamil Duraković izrazio je nezadovoljstvo gradnjom pravoslavne crkve.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mnogo problema smo imali s tom crkvom. Satisfakcija nam je da smo mi kao lokalna zajednica sve pokušali da sa onima koji žele upražnjavati svoje vjerske potrebe surađujemo i zajedno pronađemo lokaciju koja bi odgovarala svima. Međutim, očigledno je da se tu radi o jednoj apsolutnoj inat crkvi koja se nalazi na mestu gde neće služiti svojoj svrsi. To je odraz neljudskosti nekoličine pojedinaca iz jednog naroda koji nisu želeli o tome ni razgovarati. U ovom slučaju je lokalni sveštenik bio vrlo grub i krut po tom pitanju iako smo mu upućivali razne predloge za rešavanje ovog pitanja. Na žalost, na kraju je nadležno ministarstvo RS-a, koje je svakako pristrano, dalo građevinsku dozvolu i mi tu sad više ništa ne možemo učiniti jer zemljište je u privatnom vlasništvu Srbina koji je to poklonio Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.“

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jedan od govora predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na tribini u RS-u, u kome on prepričava kako je, navodno, odgovorio bivšem američkom ambasadoru na zahtjev da se sruši srpska crkva u Srebrenici, postao je pravi hit na društvenim mrežama.

Dodik, pored toga što objašnjava kako je bahato odbio američkog ambasadora u BiH da sruši pravoslavnu crkvu koja je bespravno izgrađena, otkriva i kako je ministrici za prostorno uređenje i građevinarstvo RS Srebrenki Golić naredio da preko noći izda građevinsku dozvolu za ovu crkvu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Napišemo dozvolu i eno "Inat crkve" i danas, a oni kažu Dodik je drzak, sa njim se ne može razgovarati - navodi Dodik.

Pogledajte video:

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Савица

    11. maj 2016 | 20:39

    МУСЛИМАНИМА СМЕТА ЦРКВА, ЗВАНА ИНАТ, А НЕ СМЕТА ИМ ЛАЖ О БРОЈУ ЖРТАВАУ СРЕБРЕНИЦИ. ЈОШ СВАКЕ ГОДИНЕ ДОНОСЕ И ПРАЗНЕ САНДУКЕ СА ИМЕНУМА ЖИВИХ ЉУДИ У ИНОСТРАНСТВУ. НАРАВНО СВЕ ТО МОЖЕ УЗ ПОДРШКУ АМЕРА. СВАКА ЧАСТ ДОДИКУ НА ЊЕГОВИМ ПОСТУПЦИМА.

  • Buda

    11. maj 2016 | 20:26

    A sta cemo sa inat dzamijama kojih ima mnogo vise.

  • Dejan

    11. maj 2016 | 22:47

    Cveće koje je bilo namenjeno vojnicima koji su streljani u dobrovoljačkoj ulici u sarajevu završilo u kontejneru,šta bre onda očekujete vi muslimani od srba kad ne pokazujete ni minimum ljudskosti za tudje žrtve, kakve bre majke srebrenice, više bre preteraste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA