JOŠ LEPŠE VESTI ZA SRBIJU: Unikredit predviđa rast BDP-a od 2,2 odsto u 2016.

 
  • 4

Prognoza Unikredita veća je za 0,2 odsto od predviđanja Evropske komisije (2,0 odsto) i za 0,4 odsto od projekcija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (1,8 odsto)

Analitičari Unikredit banke prognozirali su Srbiji rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,2 odsto za ovu godinu, što je do sada naoptimističnija prognoza neke od međunarodnih finansijskih institucija.

Prognoza Unikredita veća je za 0,2 odsto od predviđanja Evropske komisije (2,0 odsto) i za 0,4 odsto od projekcija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (1,8 odsto).

RAST BDP NA DVA ODSTO: Zašto je ovo NAJVAŽNIJA VEST u Srbiji i šta ćemo mi dobiti od tih DVA ODSTO!

Međutim, kako sada stvari stoje, analitičari ove banke za 2017. procenjuju skromniji rast srpske privrede, od 1,8 odsto.

- Očekuje se da ekonomsko okruženje regiona centralne i istočne Evrope ostane pozitivno. Većina zemalja će pokazati solidan privredni rast, kako u 2016, tako i u 2017 -  izjavio je direktor Unikreditove Divizije za poslovanje u CIE, Karlo Vivaldi, na konferenciji EBRD-a u Londonu.

Foto: Wikipedia/International Monetary Fund Foto: Wikipedia/International Monetary Fund

U regionu centralne i istočne Evrope, rast je za ovu godinu prognoziran na 1,3 odsto, a za sledeću na 2,6 odsto u odnosu na 0,4 odsto, koliko je iznosio 2015. godine.

Pored toga, očekuje se da se ekonomski rast proširi na sve zemlje centralne i istočne Evrope u 2016. godini.

CEO SVET ĆE PASTI ZAJEDNO SA KINOM: Stučnjaci u panici, preti nam novi globalni slom

Prema istraživanju Unikredita, realan rast BDP-a u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi trebalo bi da dostigne 3,2 odsto ove i 3,3 odsto naredne godine, nakon ostvarenih 3,5 odsto u 2015. godini.

Foto: Wikipedia/Shiny Things - Flickr, Flicr/aranjuez1404 Foto: Wikipedia/Shiny Things - Flickr, Flicr/aranjuez1404

Mauro Ðorđo Marano, zamenik direktora Odeljenja za strateške analize CIE u Unikreditu, rekao je da je u tom regionu primetan napredak kada je reč o kreditiranju preduzeća.

VUČIĆ ČESTITAO GRAĐANIMA BOŽIĆ: Evo šta premijer očekuje u 2016. godini

U narednom periodu u fokusu će biti kreditiranje privrede, naveo je on, pozivajući se studiju "Bankarstvo u CIE - podrška održivom razvoju i inovacijama".

Mahom zbog manje investicija, a delom i zbog povećane privredne štednje, proteklih godina je kreditiranje korporativnog sektora u većini zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope bilo oslabljeno, ali je rast kredita privredi ubrzan u nekim zemljama u 2015, navode analitičari ove banke.

MMF ZAVRŠIO MISIJU: Dogodine veće plate i penzije, ali i akcize na gorivo

Istovremeno, struktura izvora finansiranja u regionu CIE pokazuje da postoji prostor za veću ulogu hartija od vrednosti. Izvoz i fondovi EU trebalo bi da obezbede dodatne poslovne mogućnosti za banke u regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mille

    12. maj 2016 | 17:05

    Kada ce se neko od ekonomista odvaziti i da nama neukima objasni vec jednom kakve direktne koristi imamo od toga u svakodnevnom zivotu. Zivot prolazi a vidljivog pomaka nema.

  • Dragan

    12. maj 2016 | 16:50

    Videćete biće u bolje.Optimizam nijw na odmet jer privlači pozitivnu energiju i lepe stvari.A nas narod uglavnom sve vidi crno zato im tako i ide

  • m i l i v o j e

    19. maj 2016 | 16:32

    nas napredak je fantastican ali svi u okruzenju(kako se to kaze!!) su napredniji od srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA