ISTORIJSKA ODLUKA NORVEŠKIH VLASTI: Parlament jednoglasno ukinuo službenu religiju

Vlada više neće imenovati ministra crkve niti će biti odgovorna za imenovanje nadbiskupa i biskupa, pa će se u zemlji, od sada, sve religije tretirati kao jednake

  • 36

Istorijska odluka norveških vlasti šokirala je tamošnju javnost. Naime, parlament je jednoglasno odlučio da potpuno razdvoji crkvenu i državnu vlast i da ukine službenu religiju u zemlji, javlja Toronto Sun.

Parlamentarna komisija predstavila je juče izveštaj u kojem je jednoglasna preporuka za uvođenje ustavnog amandmana kojim će se konačno prekinuti hiljadugodišnja tradicija Crkve u Norveškoj i oslabiti međusobni uticaj državne i crkvene vlasti.

Svih 169 članova sedam stranaka u parlamentu, uključujući 10 zastupnika Hrišćanske demokratske stranke i 30 zastupnika Konzervativne stranke, podržali su potez vlade, javlja norveška državna televizija.

UBIJAJU ATEISTE: U ovim zemljama negiranje Boga kažnjava se SMRĆU

Vlada više neće imenovati ministra crkve niti će biti odgovorna za imenovanje nadbiskupa i biskupa. Umesto toga, u zemlji će se od sada sve religije tretirati kao jednake.

- Država se više neće uključivati u verske aktivnosti, osim u pružanje podrške svim religijskim zajednicama u zemlji - prenosi NRK.

5 VELIKIH RELIGIJA U KRATKIM CRTAMA: Otvorite srce i priznajte koja vam se najviše dopada (FOTO)

Norveška crkva osnovana je posle 1536. godine i službeno se zove Luteranska državna crkva. Tačno 79,4 posto vernika u Norveškoj izjašnjavaju se kao luterani, dok protestanata i katolika ima oko dva posto.

Budući da je prema staroj praksi norveški kralj ujedno bio i vrhovni poglavar državne crkve, ovaj potez predstavlja veliki preokret u zemlji. Prihvatanje amandmana i njihova implementacija u Ustav očekuje se u ponedeljak.

(Telegraf.rs  /Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ✝☦✝

    18. maj 2016 | 00:26

    Ово је стварно срамота! Једино што ће Србе одржати и сачувати на окупу јесте црква. А ви, браћо моја, тако. Као што рече Св. владика Николај:"О три предмета не расуђуј: О Богу, док не потврдиш веру у Њега; О греху, док се не сетиш свог; О судњем дану, док не сване!" Тако, дакле браћо... Зар је битно који ауто вози неки епископ или свештеник?! Који ауто вози неки политичар (министар, председник неке општине...) то браћо не видите? Не, јер не смете о томе да причате.. Уста ће вам бити запушена... Шта вас то тера да уништавате нешто због чега сте и настали?

  • Čika Sima

    17. maj 2016 | 21:25

    Totalno poludeli ! Ako to čuje Brejvik dobiće srčani u zatvoru

  • Atilla

    17. maj 2016 | 21:51

    Pravilno su postupali. Treba graditi svesnu druştvo a ne religiızno druştvo. Nijedna religija nije humanitarna,jer nihova ''humanitarnost" je tolko za svoje vernike a ne za druge. Da bi bili ludi i hodili po pravom puti treba samo da pogledamo bozja dela. U boga nema religije jer on ne pravi nikakvu razliku mecu svojim stvorenjima. U boga nema ni nacionalnosti jer on nije stvorijo nijednu naciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA