SNEG UNIŠTIO USEVE: Malinari traže pomoć od lokalnih vlasti (FOTO)

Malinari su na protestu najavili i mogućnost blokade magistrale ukoliko im nadležni ne obezbede nadoknadu štete

  • 13

Oko sto malinara iz prijepoljskih sela okupilo se ispred zgrade opštine tražeći da im lokalna samouprava pomogne u nadoknadi dela štete koju su pretrpeli u jučerašnjim snežnim padavinama.

MAJSKI SNEG SRBIJI NANEO VELIKU ŠTETU: Očekuje se manja proizvodnja maline i do 30 odsto!

Malinari su istakli da je najveći problem taj što osiguravajuća društva priznaju samo štetu nastalu na plodu, ali ne i na stablima maline.

SNEG U SRBIJI U MAJU UNIŠTAVA MALINE: Pogledajte kako je napadalo 10 CM! (VIDEO)

Grupu malinara primio je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, koji je rekao da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi pomoć ljudima čiji su malinjaci pretrpeli štetu bila pružena.

Prema njegovim rečima, od Vlade Srbije i resornog ministarstva potrebno je zatražiti proglašenje elementarne nepogode.

POSAO SNOVA I TO U SRBIJI: Za radnom snagom vlada POMAMA, potrebno je samo da prihvatite OVE uslove

- Mi ćemo uputiti zahtev da se proglasi elementarna nepogoda na području dela naše opštine gde je pričinjena šteta. Od vlade očekujemo razumevanje, jer jedino proglašavanjem elementarne nepogode možemo se baviti visinom i nadoknadom pričinjene štete, kako bi tim ljudima pružili pomoć - naglasio je Hašimbegović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Malinari su na protestu najavili i mogućnost blokade magistrale ukoliko im nadležni ne obezbede nadoknadu štete.

Proizvođač malina iz prijepoljskog sela Orašac, Nail Bjelak, rekao je da je juče načinjena velika šteta na malinjacima, a da snega ima i jutros. On kaže da od opštine očekuju da im bar vrati naknadu za đubrivo koje su uložili.

Bjelak kaže da ima 15.000 stabala maline i da je sve uništeno.

- Ja sam osigurao maline, juče sam zvao da povučem osiguranje, jer više nemam šta da osiguram - rekao je Bjelak.

Zećir Tahirović iz sela Brajkovca rekao je da pored maline ima veliku baštu sa voćem i da je i to uništeno i da je šteta veća od 80 odsto.

- Rod je totalno uništen, neke jabuke su izvaljene skroz, neke rascepljene, malina je skresana, ostalo je samo stablo. U mom selu Brajkovac ima oko 150.000 stabljika maline, ljudi od toga žive i nemaju nikakva druga primanja - kazao je Tahirović.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Poljoprivredni proizvođač iz sela Skokuće Vlastimir Bezarević, izjavio je da mu je pričinjena šteta u malinjacima između 70 i 90 odsto.

Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, Zoran Despotović, izjavio je za Glas zapadne Srbije, da je opština Prijepolje formirala komisiju za procenu štete i u što kraćem roku izaći će na lice mesta.

- Očekujemo tokom ove sedmice da građani prijave štete u malinjacima, kako bi što pre izašli na teren i uvereili se u realno stanje nakon ovog majskog snega - rekao je on i dodao da očekuje da će i država učestvovati u pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Despotović je istakao da osiguravajuća društva ne isplaćuju pričinjenu štetu od snega i da je utoliko malinarima, koji su uglavnom osigurali svoje zasade, situacija još teža.

Prema njegovim rečima, najviše su pogođeni malinjaci koji se nalaze na nadmorskoj visini od 800 do 1.000 metara.

U opštini Prijepolje pod zasadima maline se nalazi oko 500 hektara, a procenjuje se da je snežnim padavinama u maju, oštećeno oko 250 hektara malinjaka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    17. maj 2016 | 18:20

    Sta je drzava kriva sto je pao sneg. Zalite se bogu i drugi put osigurajte svoju imovinu kao sav normalan svet.

  • Deutschlan

    17. maj 2016 | 19:54

    Gospodo mnogima od vas kada rodi i kada su puni dzepovi ,nezatvarate puteve da biste drzavi platili porez i ostala dugovanja.A kada se nesto desi i vasi dzepovi postanu prazni zelite da vam drzava nadoknadi !Sramota ! DAJ I UZMI !

  • alex

    17. maj 2016 | 19:30

    steta za ljude koji od toga zive,neznate koliko rada treba da bi prodali plod. naravno da treba da im pomogne drzava,kad mogu da daju na izmisljena radna mesta koji ih ima na hiljade ovo bi bilo zalosno ne pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA