≫ 

FRANCUSKA NA NOGAMA: Radnici štrajkuju, policija na ulicama Pariza, protesti se nastavljaju! (FOTO) (VIDEO)

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama

  • 3

Francuski policajci su izašli na ulice Pariza povodom protesta protiv "prekomerne sile" koja se primenjuje tokom antireformskih protesta. ovo su proteste protiv "mržnje policajaca" koju su, kako navode, trpeli tokom talasa antivladinih protesta od početka marta ove godine.

MOLOTOVLJEV KOKTEL I SUZAVAC BAČENI NA LJUDE: Protesti u Parizu nikada gori (VIDEO)

Oni su planirali da se okupe tokom pauza za ručak u 60 gradova širom zemlje, među kojima je i Pariz, kako bi javno osudili, kako tvrde, skoro svakodnevne nasilne sukobe na protestima protiv reformi rada u poslednjih nekoliko nedelja.

Juče su u Francuskoj podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na levoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirali puteve.

Više od 350 policajaca povređeno je u tim sukobima, dok je 60 osoba osuđeno, rekao je juče francuski predsednik Fransoa Oland.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor policije Žan Mark Falkone rekao je za radio "Evropa 1" da "mržnja policajaca potiče od veoma male grupe ljudi", ali da je tih, kako je naveo, 10 odsto građana "veoma nasilno".

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama, prenela je agencija AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, danas je i železnički saobraćaj unutar Francuske obustavljen, a vozovi na međunarodnim linijama funkcionišu normalno usled opšteg štrajka radnika železnice, saopšteno je danas.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Francuska Nacionalna železnička kompanija SNCF navedi da je otkazana trećina polazaka brzih vozova, dok će vozovi na linijama za London i Lisabon saobraćati po najavljenom planu i redu vožnje, prenosi AP. Sindikati zaposlenih na železnici počeli su štrajk sa zahtevima da im se promeni radno vreme, uvedu nova pravila za prekovremeni rad i pravila o korišćenju slobodnog dana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vozači kamiona su takođe u štrajku od ponedeljka, kada su uveli bolokadu puteva oko gradova na zapadu Francuske. Pariski metro još uvek funkcioniše po ustaljenom režimu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, francuska privreda već godinama stagnira, a jedna vlada za drugom su pokušavale da izvrše reforme, ali ili nisu uspele ili su posustale pred uličnim protestima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    18. maj 2016 | 12:58

    Da zive u Srbiji poludeli bi jer kriza i siromastvo traje 20 godina minimum.

  • Сатана

    18. maj 2016 | 20:37

    Стигло и "француско пролеће"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA