PUTIN PRODAJE DRŽAVNU NAFTNU KOMPANIJU: Zbog pada cene nafte, pristao na privatizaciju!

Vlada želi da proda svoj udeo u kompaniji u okviru plana privatizacije čiji je cilj da se nadoknadi manjak u budžetu kao posledica pada cena nafte

  • 6

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je ukaz o isključenju naftne grupe Bašnjeft iz spiska strateških firmi, što omogućuje prodaju 50 odsto udela države.

STROGO ČUVANA TAJNA: Rusija bi danas bila svetska sila broj 1, samo da se OVO nije desilo! (FOTO)

Ruska država preuzela je kontrolu nad Bašnjeftom pre dve godine posle spornog sudskog procesa vezanog za njenog dotadašnjeg većinskog vlasnika, milijardera Vladimira Jevtušenkova.

Kompanija je 2015. imala obrt od više od osam milijardi evra. Vlada želi da proda svoj udeo u kompaniji u okviru plana privatizacije čiji je cilj da se nadoknadi manjak u budžetu kao posledica pada cena nafte.

Foto: Wikimedia/Black Pilot Foto: Wikimedia/Black Pilot

U okviru tog plana privatizacije vlada takođe planira da proda manjinski udeo u naftnom gigantu Rosnjeft, proizvođača dijamanata Alrosa i banku VTB.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev ocenio je da je tehnički moguće da se prodaja 50 odsto udela države u Bašnjeftu ostvari u prvoj polovini godine, prenele su ruske agencije. Druga po snazi ruska naftna kompanija Lukoil je izrazila interes za kupovinu tog udela, i mediji navode da je ona favorit, mada druge firme još nisu izrazile interesovanje.

Foto: Wikimedia/Александр Антонов Foto: Wikimedia/Александр Антонов

Bašnjeft sa sedištem u južnoj provinciji Baškiriji, bio je pod kontrolom holdinga AFK Sistema milijardera Vladimira Jevtušenkova. Jevtušenkov je optužen u septembru 2014. za pranje novca i proneveru.

Na kraju je prekinut sudski postupak protiv njega a sud je krajem 2014. naložio da se Bašnjeft vraća državi. Bašnjeft je imao neto dobit od 58,2 milijardi rubalja (790 miliona evra) 2015. godine što je porast od 35 odsto.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA