ZA MATURU 40.000 DINARA: Evo koliko ZAISTA košta priprema tinejdžera za najvažniju proslavu

Cene sa kojima ćete se susresti nabavljajući svom maturantu sve što mu je neophodno za ovu svečanost pokazuju da je stav da sinovi manje "koštaju" roditelje od ćerki samo mit

  • 2

Ako je najteži dan u životu maturanata polaganje prijemnog ispita za fakultet, u pokušaju da se upadne na budžet, roditeljsko vreme, a posebno novac, najmasovnije troši jedan drugi događaj - matursko veče njihovih naslednika.

Julija je naručila predivnu MATURSKU HALJINU, ali kad joj je stigla samo što se nije ŠLOGIRALA (FOTO)

Za razliku od šokantnih upozorenja skoro svih medija, koji svake godine iznova podsećaju roditelje da bi valjalo da na vreme prodaju stan, ne bi li svoje miljenike opskrbili svime što treba za ovaj veliki dan, realnost je malo štedljivija, ali samo za one sa prosečnim primanjima: ukoliko imate tek punoletnog sina, njegov odlazak na maturu koštaće vas od 19 do 32 hiljade dinara, a ako na ovu generalnu probu venčanja šaljete ćerku, nadamo se da raspolažete sa iznosom koji ide i do 37 hiljada.

Naravno, ako vaše dete želi haljinu Vivijen Vestvud, ili Armanijevo odelo, ovo nije tekst za vas, jer su takvi prohtevi i cene misaona imenica za ogroman procenat srpskog stanovništva.

Foto-ilustracija: Foter/{Salt of the Earth} Foto-ilustracija: Foter/{Salt of the Earth}

One ostale, zanimaće podatak da su u kompletu za mladog maturanta najvrednija stavka sakoi: dok se u najpoznatijim beogradskim buticima njihove cene kreću od šest do osam hiljada, pantalone koštaju tri ili četiri. Muške košulje možete naći već po ceni od hiljadu i po do tri hiljade dinara, a za cipele spremite najmanje četiri hiljade.

Najskuplje među onima solidnog kvaliteta ne premašuju devet hiljada, a ukoliko želite i kravatu ili leptir mašnu, izdvojite još par hiljada dinara - mada se ovaj asesoar može naći i za manji novac.

Još jedan od opcionih modnih detalja je i kaiš, a njih uglavnom možete da priuštite za tri do pet hiljada dinara.

Ako ste roditelj maturantkinje i pribojavate se koliko tek košta njihova "oprema" za proslavu završetka srednje škole , nema razloga: cene sa kojima ćete se susresti nabavljajući vašoj maturantkinji sve što joj je neophodno za ovu svečanost pokazuju da je stav da sinovi manje "koštaju" roditelje od ćerki samo mit.

PRSTE DA POLIŽEŠ: Revija čokoladnih haljina

Ne računajući besne haljine od nekoliko desetina hiljada dinara, ako ste iole skromni, u više radnji u gradu možete naći sve što vam treba za pet do deset "crvenih".

Foto: Stefan Amer Foto: Stefan Amer

Ako vam ponuda ipak ne odgovara, ili je ono što ste zamislili malo skuplje, imajte na umu da vam isto to može sašiti prosečan krojač, i to za prethodno pomenutu sumu.

Čak i u varijanti mnogo skupljih haljina, ubedljivo najlakše ćete nabaviti sandale ili cipele: za četiri do šest hiljada, doslovno možete da birate kakve želite.

Koliko god istih da imaju u kolekciji, žene uvek žele novi nakit i novu tašnu, pa slobodno računajte da ovaj gen ima i vaša ćerka: za ogrlicu (od hiljadu do dve hiljade dinara), minđuše (od 500 do hiljadu dinara), prsten (500 do 700 dinara) i narukvicu (od 500 do 1200) trebaće vam ukupno od 2.500 do 5.000 dinara, dok elegantne torbice mogu da se kupe za 2.500 ili 3.000 dinara.

Kruna vaše potrage za savršenim maturskim izdanjem biće odabir dobrog šminkera koji svoje umeće naplaćuju od 1.500 do 4.000 dinara, osim ako ste planirali da kontaktirate nekoga ko vodi računa o "mejkapu" poznatih ličnosti.

ZAKOPČAJ ME SELOTEJPOM: Obucite eko-haljinu od ambalaže koju biste bacili

Foto: Stefan Amer Foto: Stefan Amer

Jedino što može da se meri sa važnošću haljine i šminke - ako ne i da ih premaši - jeste frizura. Za razliku od mladića, koji ovaj posao rešavaju za 200 do 600 dinara, devojke su u malo većem, i skupljem problemu - ili bar neke od njih.

- Maturantkinje za frizuru odvajaju od 800 do 5.000 dinara, u zavisnosti od toga da li žele samo feniranje ili neku komplikovaniju frizuru. Dok u ovu prvu grupu spadaju devojčice koje idu na malu maturu, srednjoškolke za svoju proslavu imaju drugačije prohteve, a prosečna frizura kakve one traže košta oko 2.500 hiljade - kaže modni frizer Ljudmila Stojanović.

Poslednji korak u ulepšavanju za veliko veče, koje se uglavnom ostavlja za poslednji dan je odlazak kod kozmetičara.

Devojke koje sve što tamo treba obaviti ne umeju ili ne žele da urade same, depilacija, manikir i pedikir koštaće od 2.500 do 5.000 dinara.

(J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suncica

    21. maj 2016 | 18:38

    Izmisljotina za potrosacko drustvo. Drustvo je nametnulo te norme po kojima igraju deca i roditelji.. moze to i za manje i za vise para. Zavisi od vaspitanja i ukusa.

  • Danijela

    25. maj 2016 | 09:45

    Nije tacno..meni se blizi velika matura..haljinu mi je pozajmila drugarica,obucu sam nasla za 2000 sminku i frizuru zakazala,dobila popust 60% i obadva su 2200 jos torbica kod kineza 1000 dinara da biras,nokti 1000 din narukvica 500...=6700 ..nije tacno da je matura skupa nego su devojke razmazene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA