≫ 

VUKAŠIN IMA PET GODINA, A JOŠ NIJE PROHODAO: Pomozimo dečaku iz Paraćina da ode u Rusiju na operaciju!

Rođen je pre vremena, u sedmom mesecu, a zbog dečje cerebralne paralize nikada nije stao na noge. Roditelji su platili prvu operaciju u Rusiji, dalje bez pomoći ne mogu

  • 3

Vukašin Despotović,  dečak iz Paraćina, ima već pet godina a nije prohodao, čak ni samostalno stao na svoje noge.

Devojčica je bila nepokretna godinama, a onda je prohodala zahvaljujući BOTOKSU (FOTO)

Sudbina je htela da se ovaj dečak rodi samo tri dana nakon što je njegova mama Branka ušla u sedmi mesec trudnoće. Rođen je sa 1.250 grama, 70 dana proveo je na neonatologiji u Kragujevcu, međutim, ostale su velike posledice. Vukašinov psihomotorni razvoj je usporen, a zbog dečje cerebralne paralize tokom svog kratkog života nije prohodao.

MOŽETE LI DA IZDRŽITE DO KRAJA SNIMKA? Ovako izgleda jedan minut u životu autističnog dečaka (VIDEO)

Jedinu šansu da se Vukašin podigne na noge, njegovi roditelji Zlatko i Branka, vide u operaciji u Rusiji, u Centru novih medicinskih tehnologija koji se nalazi u Tuli.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

POMOZITE MILOŠU DA POČNE DA ŽIVI NORMALNIM ŽIVOTOM: Hitno mora da operiše težak oblik tumora (FOTO) (VIDEO)

- Naš sin je kasnio sa razvojem. Do godinu dana nije obraćao pažnju ni na koga oko sebe, nije ni sedeo. Nismo znali šta da radimo, nikog nije bilo da nam pomogne. Iz kontakata sa drugim majkama koje imaju isti problem saznala sam za tretman koji se radi u Rusiji i da je mnogima pomogao. Odveli smo ga na prvu operaciju prošle jeseni - priča majka Branka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je objasnila da je u pitanju državna ustanova , i da mu je dr Šišov uradio intervenciju koja se zove parcijalna fibrotomija. Vukašinu su sva četiri ekstremiteta zahvaćena spazmom koji onemogućava dotok krvi i razvoj mišića. U institutu su mu uradili zasecanje tih mišića i to je tek prva u nizu intervrencija koje bi trebalo da budu urađene da bi se Vukašin sam uspravio i kako-tako uz pomoć hodao, priča majka.

Od prve intervencije neke velike rezultate nije moguće očekivati, ali Vukašinovi roditelji nisu bili razočarani. Dečak je tek posle te operacije prvi put u životu mogao sam da sedi na običnoj stolici, a počeli su i da ga uspravljaju kako bi se, uz pomoć, oslonio na svoje noge. Druga operacija trebalo je da bude 12. maja, ali Despotovići nisu imali para da Vukašina odvedu u Rusiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za tri naredne operacije, neophodne rehabilitacije i fizikalnu terapiju, potrebno je oko 8.000 evra koje roditelji nemaju. Humanitarna fondacija "Novi Beograd" počela je krajem prošle godine sa prikupljanjem novčanih sredstava za Vukašinovo lečenje, ali novca još nema dovoljno.

Za pomoć malom Vukašinu treba upisati 147 i poslati SMS na broj 3030! Cena poruke je 100 dinara. Pomoć je moguće uplatiti i na račune:

Dinarski: 160-445289-93

Devizni: 00-540-0001512.4

IBAN: RS35160005400001512424

Pomozimo ovom dečaku da mu cerebralna paraliza ne uništi život i da se raduje kretanju kao i sva druga deca.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    20. maj 2016 | 17:43

    Kol'ko ko moze uplatimo preko ziro-racuna...sms poruke su nista...iz proverenih informacija znam da taj novac ne ide u prave ruke...neki se bogate na tudjoj nesreci.

  • Merka

    20. maj 2016 | 19:17

    Siroma dala bi mu al nemogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA