≫ 

OBRT U SLUČAJU TATON: Svedok tvrdi da je francuski navijač SAM PAO?

On je kazao i da je to, pored njega, videlo bar još 50 ljudi, ali da su svi iz straha ćutali o tome

  • 28

Slobodan Čenić (33), Srbin na privremenom radu u švedskom gradu Geteborgu, potvrdio je juče pred Višim sudom u Beogradu da je francuski navijač Bris Taton (28) nastradao nesrećnim slučajem i da nije ubijen 17. septembra 2009. godine u Beogradu.

SASLUŠANA CECINA FRIZERKA U SLUČAJU TATON: "Bris je sam skočio na glavu"!

On je kazao i da je to, pored njega, videlo bar još 50 ljudi, ali da su svi iz straha ćutali o tome, prenosi Informer.

Čenić je iz Švedske doputovao na poziv Višeg suda, koji ga je saslušao po nalogu Apelacionog suda kako bi se utvrdilo da li je njegovo svedočenje "dovoljno jakog kvaliteta" da bi se na osnovu njega ponovo sudilo navijačima Partizana koji su pravosnažno osuđeni za ubistvo Tatona.

NOVI SVEDOK U SLUČAJU BRISA TATONA: Sud uvodi Slobodana Čenića

Čenić je, inače, svedok kog je u novembru 2014. godine otkrio Informer.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kao i tada, on je i juče istakao da nesrećnog Francuza niko nije gurnuo u smrt, već da je bežeći od tuče sam pao preko žardinjere u ambis kod javne garaže na Obilićevom vencu, u centru Beograda.

- Prezirem huliganstvo svake vrste, ali istina može da bude samo jedna i kad-tad mora isplivati na videlo. Nisam ja jedini koji je video šta se zapravo desilo. Bilo je nas bar 50. Međutim, svi smo posle toga nestali i zaćutali iz straha jer nas je na to prisilila tadašnja politička klima. Priznajem, krivi smo što smo ćutali - ističe Čenić i dodaje:

- O tome šta sam video ispričao sam samo svojim najbližima, rodbini i kumovima. Moj otac, bivši policajac, prvi me je savetovao da je pametnije da ćutim i ne "istrčavam se", pošto su tadašnji predsednik Boris Tadić i ostali predstavnici bivšeg režima odmah posle incidenta imali imena "ubica", pre ikakvog procesa -  dodao je Čenić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iako je prošlo već skoro sedam godina, Slobodan je skupio hrabrost da bude konačno slobodan i progovori istinu pred nadležnim organima, jer mu savest više ne dozvoljava da ćuti. Letos je prvi put predao overenu izjavu u Viši sud, koji ga je sada i neposredno saslušao.

- Moram da ispričam istinu zbog sebe, pokojnog Brisa i njegovih roditelja, kao i onih nepravedno osuđenih koji su žrtvovani zbog naše nacionalne servilnosti pred Zapadom. Nije mi namera da ikoga branim, ali me slika povređenog Tatona i dan-danas proganja i zato smatram da je to moja moralna obaveza - rekao je on na suđenju

U ovom postupku sudilo se četrnaestorici"grobara", koji su zbirno kažnjeni sa 123 godine robije. Zahtev za ponavljanjem postupka zatražili su advokati Zora Dobričanin i Svetozar Vujačić, branioci Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće.

Desetorica osuđenih su već izdržali kazne i na slobodi su, sem Grkovića i Ljubomira Markovića, koji su osuđeni na po 13 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo Princip

    24. maj 2016 | 22:31

    Klasično političko suđenje, šlihtanje evropskoj uniji koja uništava ovu jadnu i već uništenu Srbiju. Isključen sa aparata i ekspresno osuđeni ljudi koji nisu krivi za taj događaj! Samo zato što se moralo uvući u d..e eu. Srmota za bilo koju vlast i državu. Sam pao, sam se ubio! Administratore, vidi pa nemoj da objaviš komentar zato što nije podoban vlasti ove zemlje i sličnima.

  • GNBG

    24. maj 2016 | 12:25

    Pravda za grobare SKOCIO JE SAM

  • mile svajcarac

    24. maj 2016 | 22:38

    dali jos iko na svetu veruje u pravni sistem srbije ja mislim da u to neveruju cak ni oni koji su glavni nosioci pravde u srbiji nemaju snage da obicne krimose koji se toliko krio pravno i pravosnazno osude kao ni one sto su pred stadionom partizana onako krvnicki napali i pretukli coveka e jadna srbijo moja sreca sto sam te davne 1969 godine napustio i tako spasao moju porodicu od banane drzave ni u kovcegu se nevracam da me nebi nedaj boze za nesto okrivilijer ja nemam krimm.. dosije ja bi za njih bio lak plen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA