"DOBIO ČAK 4 GODINE, A UBIO SOPSTVENU ŽENU": Šta stoji iza jezivog talasa nasilja prema ženama u Srbiji i u regionu

U Srbiji maltene ne postoji komšiluk koji nije, na neki način, prisustvovao nasilju muža nad ženom, psihičkom ili fizičkom, međutim, umesto da okolina ovakvo ponašanje osuđuje, dešava se da pošto završe iza rešetaka, sažaljeva te iste zločince

  • 51

Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno je čak deset žena. Ono što kao fenomen posebno zabrinjava jeste da i dan-danas u našoj zemlji, hteli mi to da priznamo ili ne, vlada patrijarhat koji žene stavlja u podređeni položaj. U nekim zabačenim sredinama na Balkanu još uvek se smatra da je žena "vlasništvo muža".

O ovome možda najbolje svedoči svedočanstvo jednog Beograđanina koji je prošle godine otišao u posetu prijateljima u Crnoj Gori. Sedeli su u jednoj kafani kod Podgorice sa prijateljima iz glavnog grada Crne Gore, kad je unutra nervozno ušao čovek koji je palio cigaretu za cigaretom. Seo je za sto u ćošku, naručio pivo i narednih pola sata gledao u zid.

Na pitanje Beograđanina "šta je s njim" dobio je odgovor:

"Ma pušti... Bio čovjek četiri godine u Spuž (zatvor u Crnoj Gori, prim. aut.) Ubio ženu. Zamisli, četiri godine. Svoju ženu!"

Treba li dodati nešto ovome ili ova priča govori dovoljno i sama za sebe?

DEDA MI JE UBIO MAJKU DOK SMO PRIČALI PREKO TELEFONA: Jezivi detalji ubistva i samoubistva u Kraljevu

Podsetimo, 4. marta u Lukićevu kod Zrenjanina Blagoje Bucu (40) iz ovog banatskog sela, pretukao je nasmrt bejzbol palicom nevenčanu suprugu Sanelu Nikolić (25) nakon čega se obesio. Prošlog meseca na svoju ženu ruku je digao Miroljub Petrović (63) iz Vranja. On je sa 50 uboda nožem, u izmajljenoj stanu u Ustaničkoj ulici u Beogradu skratio život svojoj suprugi Snežani (57). Slična tragedija, kao u Lukićevu, dogodila se i 2. juna u Vlajkovcu kod Vršca, kada je Mihajlo J. (59) ubio je svoju ženu Draganu (44), a onda otišao u šupu i obesio se. Dva dana kasnije, 4. juna Veselin Jarčević (27) iz Brodareva iz lovačke puške ubio suprugu  Zoranu (21) a zatim presudio i sebi...

SRBI BIJU ŽENE UGLAVNOM POSLE PRAZNIKA: Evo i koje su žene skoro bez ikakve zaštite

Ovo su samo od nekih, najskorijih ubistava žena u Srbiji u ovoj godini. Konkretni razlozi koji su bili okidač za ove zločine se samo nagađaju, međutim, ako se zna da u Srbiji maltene ne postoji komšiluk koji nije na neki način prisustvovao nasilju nad ženom, psihičkom ili fizičkom, nije ih teško pogoditi. Muškarci na žene nasrću zbog ljubomore, što im se ne sviđa ručak, zato što su zakasnile iz prodavnice, iliti što nema leda...

 Foto: AP/Tanjug, freedigitalphotos.net/Ambro Foto: AP/Tanjug, freedigitalphotos.net/Ambro

Koordinatorka Sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević objašnjava za Telegraf da takva reakcija društva postoji jer se smatra da čovek sa svojom ženom ima pravo da radi šta hoće, što je problematično.

- Tako je oduvek tako. Iz knjiga Bore Stankovića vidi se da u tom periodu žena nije postojala. Postojala je žena tamo nekog Ante u Vranju, ali ona kao ličnost ne, kao i kad umre njen muž. I tad, glavnu ulogu preuzima njen sin a ona mora da ga sluša jer je žena. I niko je ništa ne pita. Ona je ta koja je uvek podređena muškarcu - navodi Stanojevićeva i dodaje da toga ima i danas:

- Muškaraci i dalje tretiraju žene kao objekat. Da li je toga više ili manje, ne mogu da kažem. Mislimo da smo emncipovani i da nam niko ništa ne može, međutim, taj patrijarhalni model u kojem živimo čini da nas suštinski muškarci posmatraju kao objekte u većini slučajeva.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

POKUŠAJ UBISTVA: Dejan posle žučne rasprave supruzi ZABIO NOŽ U VRAT!

Prema njenim rečima, iako je prošle godine u istom vremenskom periodu ubijeno 25 u odnosu na dosadašnjih deset žena, niko ne sme da kaže da se stanje u društvu popravilo.

Na pitanje, kakav profil muškarca obično diže ruku na žensko, i da li su to, uglavnom, osobe koje nisu dorasle nekim svojim ciljevima, naša sagovornica navodi:

- To je osoba koja nije realizovana, koja u životu nije postigla ništa, koja ima problem sa sopstvenom ličnošću, neuspešna, niko je ne voli i ne ceni... Takav muškarac da bi dokazao da vredi nešto iako nema nijedan kvalitet, udara na fizički slabijeg od sebe sa ciljem da tom snagom pokaže da je on neko i nešto. To su, dakle, muškarci koji ništa ne vrede.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

STATISTIKA OD KOJE SE LEDI KRV: Očevi u Srbiji nedeljno siluju čak sedmoro dece!

Ona dodaje da žena nikako ne sme da prelazi preko nasilja, nebitno da li je psihičko ili fizičko.

- Ne mislim da za jedan šamar treba pozvati policiju, ali treba odmah razmišljati o tome da se to prekine. Žena treba da zna da se takva osoba neće promeniti bez obzira na izgovore da je bio nervozan, pijan, ljut... Ne treba u to verovati - ističe Stanojevićeva.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sejtan

    7. jun 2016 | 15:25

    Eto pa kad mi lupate minuse na istinu ja kazem nase sudstvo najgore u regionu a apelacioni najgori e sad udrite po minusima to je nasa istina

  • Osecaj me ne vara

    7. jun 2016 | 19:17

    Kao muskarac mogu reci samo sledece!!! COVEK KOJI UDARI SVOJU ZENU, NIJE MUSKARAC A KAMOLI COVEK!!! ZENA JE UVEK SLABIJE BICE I TO TREBA OSTATI JER MUSKARAC JE TU DA JE BRANI I ZIVOTOM AKO TREBA A NE DA JOJ ODUZIMA ZIVOT!!! NIKADA NECU RAZUMETI COVEKA KOJI UDARI SVOJU ZENU!!! IMA NEPODNOSLJIVIH ZENA ALI OSTAVI JE BRALE I GOTOVO, TAMAN IMAO SA NJOM I DESETORO DECE, ALI RUKU DA DIGNES ILI DA JE UBIJES NEMA SKORO PA NISTA GORE OD TOGA!!! I JOS NESTO, SAMAR MUSKARCA KA ZENI I SAMAR ZENE KA MUSKARCU IZJEDNACITI ZAKONOM, NIKO NIKOG TU NE SME DA UDARI, JEDINO JE TO KAKO RAVNOPRAVNOST POLOVA TAKO I RAVNOPRAVNOST U ZAKONU!!! STOP NASILJU BILO KOJE VRSTE OD ULICE, PARKOVA, SPORTSKIH IGRALISTA DO KUCNIH NASILJA!!!

  • Kiki

    7. jun 2016 | 15:27

    Koliko sam razumeo muzevi nasilnici A sta sa zenama koje su izabrale te nasilnike jer zensko dok se ne uvuce nekom u kucu manje od makovog zrna A kad se uvuce u kucu belaj Pisite malo o tome Pisite o ispraznjenim stanovima kad zena sve odnese - proda o zaticanju ljubavnika pravljnju dugova koje muzevi vracaju.O tome nista jednakost polova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA