≫ 

SRPSKE DEČAKE NISU ZABORAVILI NI POSLE 100 GODINA: Njihovi potomci u Škotskoj su ponosni na njih (FOTO)

U Edinburgu je svečano obeležena stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije koji su bežali preko Albanije

  • 1

Od dolaska grupe dečaka iz Srbije u Škotsku, posle povlačenja preko Albanije, prošao je čitav vek, a oni još uvek nisu zaboravljeni.

ZNATE LI PRIČU O "SRPSKIM DEČACIMA"? Britanci ih slave, a Srbija?

Pre nekoliko dana objavili smo priču o srpskim dečacima koju su spas od Prvog svetskog rata našli u Škotskoj, gde su naučili kako se ragbi igra i i zaljubili se u njega.

Na proslavi su bili potomci 27 Srba, tada dečaka koji su prošli golgotu, bežeći od rata i dočepali se Edinburga i škole "Džordž Heriot".

Svečanom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja, predstavnika lokalne zajednice i dvadesetak potomaka srpskih đaka. Na svečanosti su takođe bili britanski ambasador u Beogradu Denis Kif i ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević.

Foto: Wikipedia/Slavisa37 Foto: Wikipedia/Slavisa37

Kif je podsetio i na ulogu britanskih bolničarki u Srbiji tokom Prvog svetskog rata i pokazao seriju maraka o britanskim bolničarkama koje je štampala Pošta Srbije.

Ambasador Pribićević je zahvalio domaćinima na toplom dočeku i želji da se odnosi dalje razvijaju i produbljuju.

Kameron Vajli, direktor Džordža Heriota, jedne od najprestižnijih škola u Škotskoj osnovane 1628. godine, na skupu se obratio na srpskom jeziku podsetivši na dane boravka srpskih đaka u ovoj školi.

 

Foto: george-heriots.com Foto: george-heriots.com

Svečanost je uveličao i školski orkestar gajdaša obučenih u tradicionalnu škotsku nošnju. Prvi put položen je i venac Srbije uz vence iz Australije, Novog Zelanda, Kanade i SAD.

Kif je direktoru škole uručio pehar u znak zahvalnosti za učešće na ragbi turniru 2012. u Beogradu, a istim povodom službu je održao sveštenik škotske crkve Angus Morison.

MOJ DUH ĆE LEBDETI NAD TOBOM I NAŠIM ČEDOM: Oproštajno pismo SRBINA koji je obešen u Sarajevu iako je to bilo ZABRANJENO!

Istoričarka Luiz Miler, zahvaljujući kojoj je priča o srpskim dečacima postala šire poznata, u Nacionalnoj biblioteci Škotske održala je predavanje o njihovom dolasku, navikavanju na nove običaje i kulturu, odrastanju, obrazovanju i povratku u Srbiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA