≫ 

SVEDOK NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Gotovo sam siguran da je DB učestvovao u likvidaciji!

Nakon izjave svedoka nastavljeno je suđenje za ubistvo Ćuruvije sa koga je Simatović izostao

  • 0

Bivši pripadnik 3. Odeljenja Gradskog SUP-a, svedok na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije Slaviša Softić rekao je na današnjem ročištu da je gotovo siguran da određenu ulogu u ubistvu Slavka Ćuruvije ima služba Državne bezbednosti, odnosno neki njeni delovi.

- Deveto odeljenje možda, oni koji su bili na licu mesta, ne kažem ja da je bilo Deveto, ne mogu da budem precizan, to je moje zaključivanje na osnovu službenog rada i stručnosti, službenih beleški u koje sam imao uvid, sama pratnja Ćuruvije jedna je od indicija - rekao je svedok Softić.

NOVI DETALJI ĆURUVIJINOG UBISTVA: Sat vremena pre likvidacije prekinuli da ga prate!

Kaže da je informacije  vezane za slučaj Slavka Ćuruvije prikupljao od njegovih saradnika, novinara, urednika, da je radio obradu lica mesta izvršenja krivično, te da je obavio razgovor sa stanarima, prolaznicima i da tada nije došao do nekog operativnog saznanja ili materijalnog dokaza kojem bi rasvetlio ubistvo.

Foto: flickr/SalFalko Foto: flickr/SalFalko

Rekao je i da je u vreme akcije "Sablja" učestvovao u ispitivanju optuženih Radonjića, Romića i Kuraka, da je to dobio kao radni zadatak, te da su njih trojica uhapšeni nakon objavljivanja dosijea "Ćuran", ali da on nije odlučivao da li će biti pušteni, te da u tom momentu - verovatno nije bilo dovoljno dokaza da se podnese krivična prijava. Takođe  je rekao da je saznao da RDB prati Slavka Ćuruviju tek nakon objavljivanja dosijea "Ćuran" i da pre toga nije imao nikakve operativne informacije da je Ćuruvija bio predmet obrade tog resora.

Za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Iskaz Legije ključni dokaz u nastavku suđenja za ubistvo Ćuruvije!

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Suđenje četvorici funkcionera i pripadnika Državne bezbednosti zbog ubistva Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu iskazom svedoka Slaviše Softića, dok se nekadašnji zamenik načelnika resora DB Franko Simatović nije pojavio kao svedok.

Kako je rekla predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, advokati Simatovića dostavili su sudu podnesak u kome je naznačeno da on ne može da svedoči pred tim sudom, budući da bi na taj način prekršio naloge iz Haškog tribunala dok je na privremenoj slobodi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA