≫ 

NASTAVAK SUĐENJA ZA TRAGEDIJU NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Dragan Šutanovac poslednji svedok

Tragedija se dogodila 18. juna 2012. godine, kada je poginulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta

  • 2

U Višem sudu u Jagodini danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje majoru Vojske Srbije Vinku Žnidrašiču za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade. Sudija Lepomir Milosavljević rekao da će poslednji svedok na suđenju biti bivši ministar odbrane Dragoslav Šutanovac.

Tragedija se dogodila 18. juna 2012. godine, kada je poginulo dvoje a ranjeno petoro kadeta, prenosi Alo.

Danas su iskaze dali automatehničar na Pasuljanskim livadama Marko Milošević iz Beograda i pirotehničar Jugoslav Stojanović iz Jagodine, koji su istakli da "nemaju šta novo reći, osim onoga što su rekli u istražnom postupku".

Karakteristično za današnje suđenje je to što se čak sedam svedoka nije pojavilo na suđenju, najviše što im "nije bilo moguće uručiti pozive".

Sudija u ovom procesu Lepomir Milosavljević izjavio je Tanjugu posle suđenja, da će svedoci koji danas nisu došli, biti obavešteni o narednom suđenju, preko vojske i policije.

Naredno suđenje je zakazano za 31. avgust, a Milosavljević je dodao da će poslednji svedok na suđenju biti bivši ministar odbrane, koji je to bio u vreme tragedije, Dragoslav Šutanovac.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Milosavljević je izjavio Tanjugu, da će suđenje "biti okončano do zime", a tragedija se desila pre četiri godine.

Optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

Žnidrašiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradnika u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije a sada asistentu Vojne akademije na predmetu "Taktika jedinice pešadije 2", se sudi za krivično delo "nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice".

Žnidrašič je na prvom susretu sa sudijom 24. juna prošle godine kada je počelo suđenje, negirao krivicu. Za tragediju na Pasuljanskim livadama okrivljeno je i četvoro kadeta, njima se sudi u Osnovnom sudu u Despotovcu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Reč je o bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za "krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti". I oni su, na prvom susretu sa sudijom, negirali krivicu.

Na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, koje teritorijalno pripadaju opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9:05, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno šutnuo i izazvao eksploziju, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Današnjem suđenju je prisustovao otac Filipa Milojevića Tomislav sa suprugom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA