Auto-put Beograd-Niš uskoro će biti pokriven kamerama!

- Kamere će naročito biti korisne u letnjem periodu kada je povećan intenzitet saobraćaja, ali i zimi pošto će moći bolje da se prati stanje na autoputu - istakao je vršilac dužnosti direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak

  • 1

Auto-put Beograd-Niš uskoro će biti pokriven kamerama kako bi se povećala bezbednost saobraćaja, najavio je danas vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak dodajući da je u prva četiri meseca ove godine na auto-putevima povećan broj vozila za 11 odsto.

Planiramo, ako ne stignemo ove godine, onda sigurno iduće, da ceo auto-put od Beograda do Niša da pokrijemo kamerama - kazao je Drobnjak novinarima na drugom Srpskom kongresu putara.

OVO JE UKLETA TAČKA NA AUTOPUTU BEOGRAD-NIŠ: Vozači, ovde baš pažljivo vozite!

On je istakao da će one naročito biti korisne u letnjem periodu kada je povećan intenzitet saobraćaja, ali i zimi pošto će moći bolje da se prati stanje na autoputu.

- Svake godine imamo povećanje saobraćaja, jer je Srbija na takvom geografskom položaju i povezuje jugoistočnu sa severozapadnom Evropom. Prošle godine smo imali oko 2,5 milona vozila više na autoputu nego u 2014. godini - naglasio je Drobnjak.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je istakao da tranzitni saobraćaj ne ide preko Bugarske, Rumunije i Mađarske već preko Srbije. Kako kaže, "Putevi Srbije" upravljaju na oko 15.000 kilometara puteva i na oko 3.000 mostova i 80 tunela.

- Od 200 miliona evra godišnje u budžetu "Puteva Srbije", na održavanje puteva ode oko 100 miliona evra, što je nedovoljno - istakao je on i dodao da se preostali novac troši na izgradnju puteva, rekonstrukciju mostova i tunela, saniranje klizišta, kao i projektovanje, eksproprijaciju zemljišta i drugo.

RAMPE NIČU ŠIROM SRBIJE: Posao za 300 novih radnika za naplatu putarine!

Foto: thelibertybeacon.com Foto: thelibertybeacon.com

Prema njegovim rečima lokalne samouprave nisu u stanju da održavaju lokalne puteve, jer nemaju dovoljno novca niti stručnosti, kao i da bi trebalo da se o tome brinu "Putevi Srbije".

- Imamo ideju i razgovaramo sa ministarstvom da se sredstva koje dobijaju lokalne samouprave prebace "Putevima Srbije", koji bi mogli da napravi dugoročni program za njihovo održavanje i dovede ih u solidno stanje. Opštine imaju velike probleme, a pojedine imaju u nadležnosti 300 ili 400 kilometara puteva. Mi možemo to malo kvalitetnije da uradimo i da lokalni putevi traju po 20 ili 30 godina, jer tu nema jakog saobraćaja - kazao je Drobnjak.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

KONAČNO SE UKIDAJU DUPLE PUTARINE: Od 1. oktobra novi sistem plaćanja!

Drobnjak je najavio i da će naplatna stanica Preševo na novom autoputu vrlo brzo biti otvorena:

- Od Ministarštva finansija tražimo da nam odobri da zaposlimo 57 ljudi i to će za par dana biti gotovo. Takođe, trebalo bi do kraja godine da imamo i pet naplatnih stanica na severu i čeona kod Subotice.

Takođe, prema njegovim rečima, dve naplatne rampe - Takovo i Preljina moraju da budu gotove na Koridoru 11 do 15. ili 20. avgusta, jer se auto-put Ljig - Preljina otvara za saobraćaj 25. avgusta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA